Hogyan történhet meg az Magyarországon…

Hogyan történhet meg az Magyarországon, hogy a miniszterelnök stadiont álmodhat gyerekkora falujába, közvetlenül a saját háza mellé és mások pénzén azt – büntetlenül és következmények nélkül – meg is építtetheti? Sőt! Akkorát mert álmodni, hogy az ország több településén is – beleértve Nagykanizsát is – futószalagon valóságos sorozathullámot indított be az ígéretcunami sportcsarnokokkal, stadionokkal, uszodákkal. Miközben az ilyen intézmények látogatottsága bármely településen is, a békaperspektíva alatt van. És nemcsak az érdektelenségeket kiváltó teljesítménytelenségek miatt, hanem leginkább azért, mert már fél országnyi embernek nincs ilyen eseményekre szabadon elkölthető pénze.

Bezzeg a mindannyiunk által megtermelt adónkból nagyvonalúan valósággal az ablakon szórja ki a pénzt az, akire a felelős gazdálkodás lett rábízva. Nem érdekli senki és semmi. Nem számít neki semmilyen érv, vagy szempont, egyedül és kizárólag csak a saját feje után megy. És nincs, aki ellentmondana neki, de úgy látszik, olyan sincs, aki legalább megpróbálná felvilágosítani. Úgy elgondolkodtam, milyen szerencse, hogy nem a hajózás érdekli, mert akkor minden bizonnyal – akár még diplomáciai konfliktusok árán is – össze akarná kötni a Balatont az Adriai-tengerrel. Ezért csak halkan, fű alól jegyzem meg, hogy az általa annyira gyűlölt, egyben politikájának példaképéül szolgált kommunista rendszer első számú embere a sakkot szerette. Tudják, az az a játék, ahol gondolkodni is szoktak. Gyakran több lépést előre. Na ez az, ami nem jellemző a mai fideszre.

Ezért is mondhatott itt Nagykanizsán olyant, amikor írásba adta az ígéreteit, hogy kivétel nélkül minden megyei jogú városban” kell lenniük ilyen háromezer embert befogadni képes sport- és rendezvénycsarnoknak, valamint egy 50 méteres fedett versenyuszodának, amelyek a közösségi igényeket ki tudják elégíteni. Mindezt Dénes Sándor, az egykori kiváló tanár (aki sajnálatos módon eladta magát a Fidesznek), Cseresnyés Péter gyámsága mellett rendkívüli örömmel üdvözölte. E körben emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években Nagykanizsa többször kapott jelentős támogatást a kormánytól, mely biztosította a város működését. Én teszem hozzá mindehhez, hogy ezáltal elkötelezetté is vált a város. (Megjegyzem, Orbán hasonlót ígért meg valamennyi megyei jogú városnak És az ezen turné keretében tett ígéretei eddig már több ezer milliárdot kóstálnak. Mára már annyira visszavették mindezt, hogy eddig egyetlen egy megyei jogú városban sem teljesültek Orbán ígéretei. Nagykanizsán sem. ) Azt viszont csak zárójelben jegyzem meg, azt is nagyon halkan: Ha mindezt a Gyurcsány művelte volna, a fidesz minden bizonnyal már lángba borította volna az országot

„Kedves vezetőnk” anno a látogatásakor a Kanizsa TV-nek azt nyilatkozta, hogy Nagykanizsa térségéből sok fiatal megy el, “mert nincs munkahelye”, ezért egyetért Dénes Sándor polgármesterrel abban, hogy a város első számú feladata munkahelyek létrehozása. Jelentem, a nagyberuházók azóta sem tolonganak a város kapuja előtt. Az ígéretdömping sem generált tartós munkahelyeket. És az elment fiatalok sem akarnak hanyatt-homlok visszarohanni a városba, mert a szavazatszerzési céllal meghirdetett (de némely esetben igencsak kétséges) beruházás jól hangzó hangulatától – papíron és a szólamok szintjén – beindul a város felvirágzása.

Mint azóta kiderült, a meghirdetett előnyök és értékek mára már csak a történelem emlékezetében lapozható fel, megvalósításuknak nemhogy nyoma, de még a fedezete sem látszik. Mert ehhez kevés lesz az az orbáni kiállás, miszerint azért hajlandó a magyar kormány pénzt áldozni Nagykanizsa új ipartelepének létrehozására, mert Dénes Sándor szerint Nagykanizsának van egy gazdasági programja, amely azzal a reménnyel kecsegtet bennünket, hogy itt az ipari parkban beruházások is lesznek”. Ugyanis ha (szintén) Dénes Sándor szerint központi segítség nélkül gyakorlatilag lélegezni sem tudunk, akkor erre az anyagi bázistalanságra hogyan lehetett olyan, reménnyel kecsegtető gazdasági programot írni, amelynek egyetlen lényegi eleme sem ismert a város lakossága előtt.

Orbán a Modern Városok Program Nagykanizsára vonatkozó ígéreteinek aláírásakor azt mondta: úriember nem köt olyan szerződést, ami az utánuk következőkre vonatkozik. Hát, nagyon úgy néz ki, hogy mégiscsak az utódokat fogja bizonyos tények elé állítani. De akkor most ki nem úriember? És milyen kötelezettségeket fog majd mindez jelenteni az utódoknak?
Végezetül még egy szempont, szintén Viktorunk örökbecsűvé váló újabb szállóigéiből, amellyel megörvendeztetett korábbi nagykanizsai látogatásakor: “Túlzás lenne azt mondani, hogy Nagykanizsa süllyedő hajó, de tény hogy bajban van. A fiatalok elvándorolnak, a lakosság öregszik, többet harangoznak temetésen, mint esküvőn.” Ennek tükrében kérdezem: és akkor ennek az öregedő lakosságnak kellene a konferenciaközpont, a fedett uszoda, valamint a multifunkcionális sport-és rendezvénycsarnok? Miközben sok más, ehhez képest fontosabb prioriások kapcsán semmi sem történt az elmúlt évek során

Jenő Ferincz