Holnap kormányinfó, újabb árstop érkezik, kiderült, mi lehet benne

Szerda délelőtt ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

November 9-én, szerdán ismét Kormányinfót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő – tájékoztatta szerkesztőségünket a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Noha az esetleges bejelentésekről bővebb információk nincsenek, vélhetően bejelentik az újabb élelmiszerárstop részleteit, amiről Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt legutóbbi rádióinterjújában.

A kormányfő interjúját követően az Index több meg nem nevezett forrásnál is érdeklődött, hogy mely termékeket fogja érinteni ez az intézkedés.

Ezek alapján a tojás és a burgonya kerülhet fel várhatóan a hatósági áras listára, de elképzelhető, hogy a trappista sajt is. Ugyanakkor az eddigi kormányzati logikát követve potenciálisan a kenyér, a száraztészta vagy akár a rizs is érintett lehet az intézkedésben.

Gyármentő programot indított a kormány

Legutóbb október 22-én állt az újságírók rendelkezésére Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, akik mellett akkor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is ott volt.

Az eseményen elhangzott, hogy a kormány a jegybankkal összehangoltan folytatja az árstopokat, ennek megfelelően az MKIK kérésére a kamatstopot kiterjesztik a kkv-hitelekre, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramot, és gyármentő programot hirdetnek. A kabinet átdolgozza a bankadót is.

Gulyás Gergely és Nagy Márton három intézkedést ismertetett szombat délelőtt:

 • az MKIK kérésére a kamatstopot kiterjesztik a kkv-hitelekre,
 • meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramot,
 • gyármentő programot hirdetnek.
A kenyér szinte biztosan nem lesz benne a kormány következő élelmiszerárstopjában, amelyről szerdán születhet döntés.
A tojás, a vaj, a burgonya és több más élelmiszer viszont bekerülhet azok közé, amelyeknek korlátozzák az árát Magyarországon.

Nemrég derült ki, hogy újabb alapvető élelmiszerekkel bővülhet a közeljövőben az élelmiszerárstop.

Az erről szóló cikkekben rendre felhívták a figyelmet arra, hogy a kenyér jóformán minden más alapvető élelmiszernél nagyobb mértékben, 76,2 százalékkal drágult a szeptemberi, egyéves inflációs adatok szerint.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a minap azt mondta, szerdán születhet döntés arról, hogy mely termékekre terjed ki az árkorlátozás.

Most azonban úgy fest,

pont a kenyér nem lesz azok az élelmiszerek között, amelyeket bevonhatnak az árstopba.

A miniszter ugyanis arról beszélt, hogy nem csak az áremelkedés mértéke lesz a meghatározó, hanem olyan termékeket akarnak árstoppolni, amelyek javarészt idehaza előállíthatóak.

Leszögezte azt is, hogy a 40 százalék feletti mértékben dráguló termékekre terjed majd ki az árstop.

A Világgazdaság ezzel kapcsolatban megkérdezte Regős Gábort, a Makronóm Intézet szakmai vezetőjét, aki elmondta, mely termékek felelhetnek meg a feltételeknek.

A szakértő azt mondta: sajnos sok élelmiszer van, amely 40 százaléknál nagyobb mértékben drágult, ezek az alábbiak:

 • kenyér (76,2 százalék),
 • sajt (68,0 százalék),
 • vaj (66,3 százalék),
 • margarin (61,2 százalék),
 • száraztészta (60,2 százalék),
 • tojás (53,7 százalék),
 • péksütemények (48,1 százalék),
 • marhahús (46,6 százalék),
 • rizs (44,4 százalék),
 • baromfihús (42,9 százalék),
 • tej (42,1 százalék),
 • száraz hüvelyesek (40,9 százalék).

A fentiek egy részére persze már most is vonatkozik az árstop. A listára már nem fért fel a burgonya, amely 39 százalékon állt szeptemberben, de a szerdán érkező, októberi inflációs adatok szerint az is simán 40 százalékon lehet majd.

A hazai előállítási feltétel miatt egyedül a rizs esik ki a listából a fentiek.

A Világgazdaság szerint a kenyér árstoppolása logikusnak tűnhet a fentiek alapján, de ennél az élelmiszernél  az energiaárak emelkedése és a gabona drágulása miatt az előállítás is nagymértékben drágult (és a jelek szerint a közeljövőben még tovább drágul).

Ebből adódóan a Világgazdaság úgy véli: kisebb az esélye annak, hogy a kenyér ársapkát kap, azonban a tojás, burgonya és a vaj jó eséllyel bekerülhet a hatósági áras termékek közé.

Regős Gábor szerint arra is van esély, hogy a kormány azon termékeknél alkalmazza az árstopot, amelyek nem állnak el hosszú ideig, mivel ezeknél nem áll fenn a veszélye annak, hogy valaki elkezd felhalmozni belőlük, és emiatt áruhiány alakul ki a boltokban.