holtankoljak.hu: Hiába korlátozzák a tankolást, napokon belül elfogyhat az üzemanyag

Más szakértőkhöz hasonlóan Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője is úgy gondolja, hogy augusztus közepe kritikus lesz a magyar üzemanyag-ellátás szempontjából. A Független Benzinkutak Szövetsége szerint további benzinkutak juthatnak a bezárás sorsára, mivel az állam még a júliusi támogatást sem folyósította a kis egységek tulajdonosainak.

A Mol most úgy döntött, egy nap alatt egy autó csak egyszer tankolhat a kúthálózatán, függetlenül attól, milyen áron vételez üzemanyagot a sofőr. Más társaságok is alkalmaznak korlátozó szabályozásokat, hogy a kutak ne száradjanak ki: az OMV-nél 50 litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni, a Lukoilnál pedig egyszerre csak 20 liter töltését engedélyezik, emlékeztet az ATV.

Csak egy tankolást engedélyez a Mol naponta akkor is, ha teljes áron tankolunk

Bujdos Eszter úgy látja, a töltőállomások már most sem jutnak elegendő mennyiségű üzemanyaghoz. Az sem változtat sokat a helyzeten, hogy a céges autókat már csak piaci áron lehet tankolni – fűzte hozzá.

Nem varázsütésre oldódik meg ettől a múlt szombati intézkedéstől az ellátási helyzet. Nyilván segíthet, de rövid távon most csak és kizárólag a stratégiai készleteknek kiszállítása az, ami ezt az üzemanyag-hiányos helyzetet toldozgatja-foldozgatja

– nyilatkozta a szakértő az ATV Híradónak.

A felszabadított stratégiai készlet 186 millió liter üzemanyagot takar.

A szakértők adatai alapján hazánkban naponta 20 millió liter üzemanyagot vásárolnak, így a készlet a legoptimistább becslés szerint is legfeljebb 10 napra elegendő mennyiséget jelent.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint az árstop eltörlése jelenthet megoldást, ami 20-30 százalékkal csökkentené a magánfelhasználók fogyasztását.

Egri Gábor hangsúlyozta: a kisebb kutak helyzetét tovább nehezíti, hogy a Mol már csak a megrendelt mennyiség felét szállítja le az eddigi 66 százalék helyett a nem szerződött partnerei felé.

Szerintem drasztikusan megemelkedik a bezárt kutak száma

– fogalmazott Egri Gábor.