Hónapok óta nem kapnak fizetést… Undorító amit a Belügyminisztérium reagált rá!

0

A Nő az esély programban roma nőket készítenek fel a szociális és gyermekvédelmi szakmára uniós forrásból finanszírozva. A program első fázisát botrányok kísérték. A mostani, második program külső, vagyis nem főállásban dolgozó oktatói viszont hónapok óta nem kapják meg a megtartott órák után nekik járó pénzt. Közülük többen otthagyták a tanfolyamokat, mert elegük lett a tartós ingyenmunkából – értesült a Népszava.

Idén májustól az Emberi Erőforrások Minisztériumától átkerült a Belügyminisztériumhoz a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárság. Ez a késlekedést adminisztrációs hiányosságnak nevezte Dr. Garai Péter társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. A lapnak azt nem árulták el, hogy hány oktatónak tartoznak és összesen mekkora összeggel, csak azt hangsúlyozták, hogy folyamatosan dolgozzák fel a dokumentumokat, a tanárok kifizetéséhez szükséges pénz megvan, csak épp a teljesítésigazolások születnek meg nagyon lassan.

A lap emlékeztet arra, hogy a Nő az esély 2012 és 2015 között tartott első programját több botrány kísérte. Például kiderült, hogy az együttműködő Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és az Emmi háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet egymillió forintokat számolt el az egyébként néhány tízezer forintos OKJ képzésnek megfelelő oktatásokért, ugyanennyit egy-egy fénymásolóra, és tízmillióért szervezett zárórendezvényt az Akadémia dísztermében. Akkor mindenki megállapította, hogy folyamatos ellenőrzésre van szükség ezeknél az uniós projekteknél. Úgy tűnik, ezt mégsem sikerült megvalósítani a 2017-ben indult, és 2021 májusáig tartó második programban.

A hivatalos válasz szerint a képzés nagyon sikeres, de a Népszava azt írja, hogy az oktatók tapasztalatai alapján nagy a lemorzsolódás.

A program mostani körében 1026 roma származású nő, illetve néhány férfi állami foglalkoztatása és képzése valósul meg. Hozzájuk csatlakozik 59 olyan társuk, aki önkormányzati, egyházi és civil szervezetek által működtetett intézményekben dolgozik.

Via: nepszava.hu