Honfoglalás. Jönnek az ukránok, mennek a magyarok.

0

A bécsi lap tudósítója külföldön dolgozó magyarokat szólaltatott meg, miért hagyták el hazájukat.

Százezrek hagyták már el Magyarországot Orbán Viktor, a „jobboldali populista és diktatórikus” miniszterelnök uralma óta – írja riportjában a nagy hagyományokra visszatekintő bécsi lap, a Wiener Zeitung tudósítója. A szerző megszólaltat egy Észak-Németországban élő, névtelenséget kérő tanárnőt is, akinek azért kellett elköltöznie, mert liberális iskoláját bezáratták, így elveszítette munkáját. A cikk felidézi, hogy 2010-ben az Orbán-kormány ideológiai reformot hajtott végre az oktatásban, aminek során egységesítették a tankönyveket, és bürokratikus feladatokat róttak a tanárokra.

Két szabadelvű, a független gondolkodást és művészetek oktatását zászlajára tűző iskola, a budapesti Janikovszky Éva általános iskola és a kaposvári Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium azonban tiltakozott. Utóbbi szóvivője, Wolf Csongovai Hilda is elvesztette munkáját, ezért Izraelbe költözött. Ám elmondása szerint mivel héberül még nem beszél jól, ez visszalépést jelentett karrierjében. Megszólal egy Londonban takarítónőként dolgozó cigány asszony is, aki Magyarországon is jól megélt ugyan, ám állítja, elege lett a rasszizmusból, hogy gyermekeit folyton megbélyegzik az utcán.

A szerző szerint egyébként sok történet kering arról, hogy aki kritizálni meri a kormányt, annak ellehetetlenítik a munkáját. Az Eurostat statisztikáit idézve rámutat: 2016-ban – Franciaországot és Spanyolországot nem számolva – 410 ezer magyar élt az Európai Unióban, ami 100 ezerrel több, mint 2014-ben, és a négyszerese annak, ahányan az ezredfordulón. Más források szerint pedig 850-950 ezren távoztak külföldre 2010 óta 2018 év végéig. Arra is rámutat, hogy egy 2017-es felmérés szerint a 14 és 40 év közöttiek közül 680 ezren tervezték, 380 ezernek pedig már konkrét tervei is vannak, 2018-ban viszont már 350 ezren kívántak elmenni, ebből 190 ezer konkrét tervvel indult el, hogy kiköltöznek, ami egyúttal közelít az 1 millió 200 ezer főhöz, és ez még mindig csak 14 és 40 év közöttiek. Egy másik felmérés szerint amit szintén 2017-ben és már 2018-ban is mértek, a 40-70 év közöttiek is becslések szerint több mint 150 ezerre rúg a külföldre költöző magyarok száma, ami igencsak súlyos problémákat szül évek óta az oktatásban, az egészségügyben és most már a köztisztviselésben is, nem beszélve a közlekedési cégeket, a Rendőrséget, a Tűzoltóságot és még sorolhatnánk a munkáltató helyeket holnapig. Szóval ez az igazi valóság, amit az Orbán-kormány immáron 6 éve folyamatosan letagad és agyon kozmetikáz.

olkt.hu/wienerzeitung.at