Honvédelmi minisztérium: Péntek reggeltől katonai jelenlét lesz Budapest utcáin

0

Csütörtök reggel jelennek meg az érintett vállalatoknál a honvédelmi irányító csoportok – jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a koronavírus-járvány miatt létrehozott, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője az M1-en szerda este.

Benkő elmondása szerint néhány száz olyan magyar vállalat van, amely különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képvisel, hogy ott a Magyar Honvédségnek szerepe lehet. Példaként említette az energetikai, a távközlési, a közlekedési és az egészségügyi szektort. Kérdésre válaszolva azt mondta, mivel az infokommunikáció fenntartása is feladataik közé tartozik, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) is érintett lehet.

Eddig 140 vállalatot választottak ki, ahol nyomon követik és koordinálják a munkát.

Ennél azonban jóval több van, amelynek az ország biztonságos működését kell szolgálnia.

Az irányítócsoportok – amelyekben rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai is lesznek – nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. Tevékenységükről rendszeresen jelentést adnak a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak, amely az országos operatív törzsnek jelent. A feladatuk kettős: a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása.
A honvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy

– péntek reggeltől nagyobb létszámban jelennek meg a katonák az országban.
– Az országot honvédelmi szempontból hét járőrkörzetre osztották, ahol a katonák megjelennek.
– Elsősorban azokon a településeken kell nagyobb katonai jelenlétre számítani, ahol most is van katonai alakulat – magyarázta.

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt pénteken jelentette be, hogy a koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoport áll fel, ezek egyike a létfontosságú vállalatokért felelős akciócsoport.

Ennek feladata, hogy azokat a szolgáltató- és gyártókapacitásokat, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari cégek munkáját koordinálja, amelyek működése a rendkívüli járványhelyzetben kiemelten fontos Magyarországon.

(MTI)