Horvát kormány: vörös zónába került az ország, a strandszezonnak vége!

A magyar turisták körében is kedvelt horvát tengerparton jövő hétre sokat romolhat a járványhelyzet, emiatt a jelenlegi, narancssárga minősítés pirosra, azaz súlyosan fertőzöttre változhat.

A horvát tengermellék járványszempontból továbbra is kockázatos, narancssárga besorolás alá esik, de a növekvő esetszámok miatt a jövő héttől várhatóan Zágrábbal együtt átkerül a piros, azaz a súlyosan fertőzött régiók listájára – közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Horvátországban bár csaknem két hónapos késéssel, de sikerült beoltani a felnőtt lakosság felét. Horvátország még ezzel is jóval elmarad az európai átlagtól, csak Bulgáriában, Romániában és Lettországban oltottak be kevesebb embert a koronavírus ellen.

A mintegy négymilliós országban eddig 1 691 778-an kaptak védőoltást. Vili Beros horvát egészségügyi miniszter szerint az oltatlanok járványa zajlik jelenleg az országban: június vége óta a fertőzöttek 85 százaléka, míg az elhunytak 80 százaléka nem volt beoltva – magyarázta.