Horvát kormányfő a magyar kettős benzinárról: a bíróság előtt ez nem fog megállni

Miközben az uniós intézmények még nem nyilvánítottak hivatalosan véleményt a magyarországi kettős benzinárról, a horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic egyértelműen diszkriminatívnak és az EU-joggal ellentétesnek tartja.

– Ez egyértelmű kötelezettségszegés – mondta a konzervatív politikus az Euronewsnak az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán.

– Ezt meg is mondtam Orbán Viktornak.

Ha az Európai Bizottság ezt a Bíróság elé viszi, Magyarország elveszíti a pert.

Ha már Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent-olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi tagállam polgárait, akik Magyarországon akarják megtölteni a benzintankot.

Ez így nem fog átmenni.

Voltak hasonló próbálkozások különböző területeken, az autópályadíjakkal például, de az EUB mindig a diszkriminálók ellen ítélt.

Az egész EU lényege a közös piac, hogy az állampolgáraink mindenütt azonos elbánásban részesülnek.

Ez nyilvánvalóan átmeneti gesztus, nem olyasmi, ami hosszútávon fennmarad.

A kettős benzinárral kapcsolatban az európai intézmények egyelőre nem emeltek kifogást, de a Bizottság és az Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség is azt írta korábban az Euronews kérdéseire, hogy vizsgálják az intézkedést.

A fogyasztóvédelem azt is megjegyezte, hogy nagyon meg lennének lepődve, ha ez az intézkedés megfelelne az uniós jognak, példának pedig Plenkovichoz hasonlóan a német autópályadíjakkal kapcsolatos bírósági döntést hozták, amelyben az EUB uniós jogot sértőnek mondta ki, hogy csak a külföldiek fizessenek a német autópályák használatáért.

Bár Horvátországban is konzervatív kormány van, más balkáni országokhoz képest több az ütközési pontja a magyar kormánynak.

A rendőrségi üggyé vált MOL-INA tranzakció és a közelmúltban a Magyarország felett horvát területre berepült drón mellé most egy újabb ellentét sorakozott fel.