Horvátország illegálisnak és hamisnak tartja az orosz népszavazásokat

Horvátország határozottan elítéli a négy ukrajnai régióban tartott „illegális és hamis” népszavazást, valamint Moszkva bejelentését e régiók Oroszországhoz való csatlakozásáról – közölte pénteken a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium.

Horvátország elítéli Oroszország azon döntését, hogy az Oroszországi Föderációhoz csatolja a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, valamint az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alá vont részeit. A zágrábi külügyminisztérium úgy ítélte meg, hogy

ez Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és függetlenségének, valamint a nemzetközi jognak és az ENSZ Alapokmányának súlyos megsértése.

A tárca hozzátette: Horvátország a döntést

illegitimnek, jogellenesnek és mint ilyet jogilag semmisnek tartja, és nem ismeri el annak politikai és jogi következményeit.

A közlemény szerint Horvátország a többi EU-tagországgal és -szövetségessel együtt továbbra is minden szükséges támogatást megad Ukrajnának jelenleg megszállt területei reintegrációjához, valamint az alkotmányos rend helyreállításához a nemzetközileg elismert határokon belül.