Hőségriasztás meghosszabítva: Jövő hét keddig akár 42 fok is lehet

Az országos tiszti főorvos július 26-ig (kedd) meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő, legmagasabb fokú hőségriasztást – közölte az NNK lapunkkal.

Amint arról már beszámoltunk, Müller Cecília országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve szerdától szombatig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki, amit jövő hét keddig meghosszabbítottak.

Az elkövetkezendő napokban átlagosan 35-42 fok is lehet napközben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a tartós meleg megviseli a szervezetet, ezért javasolt többet pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a sportolást, futást, kerékpározást.

Kiemelték, hogy lehetőség szerint mindenki vigyen magával folyadékot, valamint figyeljen teste hűtésére.

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban.

Egyre több helyen vannak hűsítő párakapuk, amelyeket érdemes használatba venni. Amennyiben otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, ajánlott felfrissülés céljából langyos zuhanyt venni.

Napon parkoló autóban senki ne hagyja ott gyermekét vagy állatát, amennyiben bárki ilyet látna, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Arra kérnek mindenkit, ne hagyjanak a kocsiban öngyújtót, spray-t, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem.

A hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít.

A hatalmas tüzek megfékezésén több száz tűzoltó napokon keresztül dolgozik. A leégett terület nagysága tízszerese a tavalyinak. A nagy szárazság miatt senki ne gyújtson tüzet.