Huszti Andrea: Nehezebben megy a megtakarítás, egyre kevesebben az önkéntes nyugdíjpénztárakban

Az idei első félévben az egy évvel korábbihoz képest megnőtt a várakozási idő letelte, de még a felhalmozási időszakon belüli nyugdíjpénztári kifizetés -írja azenpenzem.hu.

A jelenlegi pénz- és tőkepiaci folyamatok alapján könnyen lehet, hogy a szép nyugdíjpénztári hozamoknak búcsút lehet mondani. Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint az idén júliusra is tovább fogyott. A csökkenés mértéke az előző év végéhez viszonyítva közel egy százalékra rúgott. Ezekben a kasszákban mostanra már 1,1 milliónál kevesebben takarítanak meg idősebb korukra.

Az idén az első félévben közel három százalékkal többen vették fel megtakarításukat a várakozási idő letelte, de még a felhalmozási időszakon belül, mint a tavalyi azonos időszakban. Ők ezt alighanem szükségből tehették, a szabályok szerint ugyanis a 10 év után, de még a nyugdíjkorhatár elérése előtti kifizetés esetén csak a megtakarítás hozama adómentes, a tőke után fizetni kell.

A nyugdíjpénztári tagság elöregedésére utalhat, hogy a nyugdíjkorhatár elérése utáni kifizetések 13% -kal lettek magasabbak az idén, mint tavaly. Halálozás miatt pedig 54% -os a megugrás. A kedvezményezetteknek, illetve örökösöknek a 2020 első félévi nem egészen 2 milliárd forint helyett 3 milliárd forintot fizettek ki a kasszák.