Huszti Andrea: Trükkök százait alkalmazta Orbán, mégis csúcson az államadósság

Nem gondolta előre, hogy milyen nagy mértékben nőnek 2021-ben az államadósság finanszírozásával kapcsolatos kiadások – írja a Népszava.

Tavaly évben több mint 1.400 milliárd forintot költött el az állam, ami minden idők legmagasabb tartozását jelenti, mintegy 360 milliárd forinttal haladja meg az eredetileg tervezettet. A nettó  kamatbevételekkel csökkentett kiadás ennél némileg kisebb, 1274 milliárd forint lett. 2021 előtt ez az összeg soha nem haladta meg az ezer milliárd forintot.

A kamatkiadások azért szálltak el, mert a válságkezelés, és a kormány egyéb nem elhanyagolható egyéb kiadásai miatt 2 év alatt mintegy harmadával, 10.000 milliárd forinttal nőtt az államadósság. Illetve  elmúlt 1 év kamatemelései nyomán az állampíroktól elvárt hozamok is jelentősen emelkedtek. Vagyis a jóval nagyobb adósságot, sokkal drágábban lehet csak finanszírozni.

Az államadósság finanszírozásával kapcsolatos kiadások még abban az értelemben is szűkítik a leendő kormány mozgásterét, hogy közben az államháztartás hiányát a GDP 7%-áról 3%-rara kell csökkenteni.