Hűűűű, mi lesz itt május 27.-én és 28.-án

Kutatás és felsőoktatás címmel online konferenciát  rendez a Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetsége. A 2021. május 27–28-ára szervezett esemény témája az alapkutatás és a felsőoktatás kapcsolata, valamint annak bemutatása, hogy a különböző kulturális és tudományos hátterű országokban milyen elgondolások alapján alakítják az egyetemi oktatás és az intézményrendszerben folyó kutatás viszonyát, hogyan képzelik el az érdeklődés-vezérelt alap- és az alkalmazott kutatás jelenlétét a felsőoktatásban. A nemzetközi konferencián – más rangos előadók mellett – előadást tart Zhimin Chen, a Fudan Egyetem alelnöke is.

 

A konferencián a külföldi előadók között szerepel többek között Erhard Busek volt osztrák alkancellár, a bécsi Duna Régió és Közép-Európa Intézet (Institut für den Donauraum und Mitteleuropa, IDM) elnöke, Alexei Khokhlov, az Orosz Tudományos Akadémia alelnöke és Ennio Vivaldi Véjar, a Chilei Egyetem rektora is. Magyar szempontból különös érdeklődésre tarthat számot a Fudan Egyetem alelnökének, Zhimin Chennek az előadása, aki a budapesti campus terveiről beszél – olvasható az MTA honlapján.

A Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetsége (Alliance of International Science Organizations, ANSO) a Kínai Tudományos Akadémia kezdeményezésére 2018-ban létrejött nonprofit, nem kormányzati nemzetközi tudományos szervezet, amely főként tudományos tanácsokat fogalmaz meg a fenntartható fejlődést elősegítendő, továbbá e területen átfogó nemzetközi kutatási és oktatási programokat szervez. A Magyar Tudományos Akadémia ott volt az alapító szervezetek között, és jelenleg is tagja az irányító testületnek.

Az esemény élőben követhető május 27-én 13.00–15.15 óra, illetve május 28-án 13.00–15.15 óra között az MTA YouTube-csatornáján.