Ide vezethet, ha tüzelik a népet: drámai jelenetek az amerikai törvényhozásban

„Ha nem lennénk olyan közel ahhoz, hogy váltás legyen az ország élén, akkor majdnem biztos, hogy Donald Trump elmeállapotára való hivatkozással drámai lépésre szánták volna magukat az Alkotmány 25. kiegészítő paragrafusát alkalmazva” – mondta portálunknak Simonyi András, reagálva az amerikai fővárosban ezekben a percekben zajló eseménysorozatra. Miközben a Capitóliumban zajlott az elnökválasztás eredményének a hitelesítése, a Trump által feltüzelt tüntetők megrohamozták az épülezet, s be is. Kimenekítették az alelnököt, a képviselők és szenátorok gázmaszkokat kaptak – jelentette a CNN. A fővárosban kijárási tilalmat rendeletek el. A rend őrei semmit nem tettek.

 

Trump supporters try to break through a police barrier, Wednesday, Jan. 6, 2021, at the Capitol in Washington. As Congress prepares to affirm President-elect Joe Biden’s victory, thousands of people have gathered to show their support for President Donald Trump and his claims of election fraud. (AP Photo/John Minchillo)

 

A CNN meg nem erősített híre szerint egy nő életveszélyesen megsérült. Eközben a nemzeti gárdást is kirendelték már a Capitoliumhoz. A rendvédelmi erők – a rendőröktől a teljes fegyverzetben lévő készenléti rendőrök, stb. – nekimentek az egyre vadabbá váló trumpista tüntetőknek, Donald Trump is észbe kapott – vagy a környezete kényszerítette erre. Legfrissebb tweetjében már csitítani igyekszik a híveit, arra kérve őket, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket a rendet.


 

A  többi között a CNN által  élőben közvetített események sora azzal indult, hogy a Donald Trump hívására, a fővárosban összegyűlt hívei előtt tartott beszédben hosszú percekig sorolta a – szerinte – választási csalásra minden fórumon többszörösen megcáfolt, elutasított vonatkozó vádjait, helyenként összefüggéstelenül vádolva, mocskolva mindenkit, aki nem értett egyet a vádjaival.

Semmi logika nem volt a beszédében, de ettől még sikerült felhergelnie a híveit, akik a beszéd után a Kongresszus épületéhez vonultak, ahol akkor kezdődött a két ház együttes már eleve prognosztizálhatóan botrányos  ülése.

Tizenvalahány republikánus szenátor és mintegy 135 képviselő – a trumpista keménymag – ugyanis már előre közölte, hogy az amúgy ceremoniális, protokolláris folyamat keretében nem lesznek hajlandóak elfogadni az egyes ingadozó államok eredményét.

Ez amúgy a folyamatot csak lassítani képes, de megakadályozni a hitelesítést nem. Mike Pence alelnök sem, aki nem sokkal az ülés előtt közölte, hogy nem tesz eleget Trump kérésének, s készen áll a hitelesítésre.

Miközben bent zajlott az ülés, a tüntetők először csak körbefogták a Capitoliumot, majd miután senki őket ebben meg nem akadályozta, bementek az épületbe, s maszkok nélkül – egyelőre – békésen bejárták az épületet.

Az ülést megszakították, Pence alelnököt kimenekítették, a szenátorok és képviselők számára gázmaszkokat osztogattak.

A rendőrök tehetetlenül nézték a fejleményeket.

 

„Erre számítani lehetett, a környéken már napok óta készültség van, s érthetetlen, hogy a rendvédelmi szervek miért nem tettek komolyabb lépéseket” – mondta a Hírklikknek az eseményektől párszáz méterre lakó Simonyi András, korábbi magyar nagykövet. „Ez persze még nem a világ vége, de az látszik, hogy a tüntetők egy része igen agresszív és gondok lehetnek” – mondta.

 

Hozzátette:

 

„szó nincs arról, hogy bármit meg tudnának dönteni, ez semmin nem fog változtatni”.

 

Már csak azért sem, mert a tegnap tartott georgiai szenátori pótválasztáson a jelek szerint a demokratáknak sikerült mindkét szenátori helyet megszerezni („Ez nagyon nagy dolog” – jegyezte meg Simonyi.) Ugyanakkor a republikánusoknál szakadás történt – még az eddig Trumpot szolgalelkűen kiszolgáló alelnöke, Pence is szembement vele, miként a Szenátus többségi vezetője, az eddig Trumphoz hű Mitch McConnell sem volt hajlandó a „pucsistákkal” tartani.

 

„Mindez annak az utórezgése, amit Donald Trump művelt az elmúlt időszakban” – mondta. Trump mindeközben a Fehér Házban tartózkodik, tweetelt is onnan, de nem állította le a híveit. „Ha nem lennénk olyan közel ahhoz, hogy váltás legyen az ország élén, akkor majdnem biztos, hogy Donald Trump elmeállapotára való hivatkozással drámai lépésre szánták volna magukat az Alkotmány 25. kiegészítő paragrafusát alkalmazva”

 

– fejtegette Simonyi András.