IDEA: A magyarok 2-esre értékelik a kormány járványkezelését

Az IDEA Intézet január végén azt vizsgálta, hogy a magyar társadalom hogyan vélekedik a két hullám kormányzati járványkezeléséről. A megkérdezetteknek 8-8 szempont szerint kellett osztályozniuk a tavaszi, illetve az őszi/téli időszak kormányzati járvány- és válságkezelési gyakorlatát.

 

IDEA: a társadalom stabil kettesre értékeli a kormányzat válságkezelését

 

E nyolc szempont az egészségügy, a munkahelyvédelem, az oktatás, a szociális támogatás, az idősellátás, a gazdaságfejlesztés, az önkormányzatokkal való együttműködés, valamint az adott időszak kormányzati válságkezelésével való átlagos elégedettség – írja közleményében az IDEA Intézet.

Eredményeik szerint a kormányzati válságkezelés megítélése – függetlenül attól, hogy a tavaszi vagy az őszi/téli időszakot tekintjük-e – a pártos elfogultság alapján osztja meg a választói rétegeket.

Míg ugyanis a Fidesz–KDNP-szavazói következetesen stabil négyesre értékelik a válságkezelés minden dimenzióját, addig az ellenzékiek (a hat együtt induló párt szavazóit egyként kezelve) szintén következetesen gyenge, sőt inkább nagyon gyenge osztályzatokat adnak. Az ismeretlen preferenciájúak véleménye az ellenzéki állásponthoz közelebb áll, mint a kormánypárti szavazókéhoz. A társadalmi értékelés 2,5 pont körüli szűk sávban mozog, úgy, hogy a legrosszabb értékelés 2,3 átlagponttal a szociális támogatások, a legjobb pedig 2,6–2,6 átlagponttal az oktatás és az idősellátás terén regisztrálható.

A közlemény szerint összességében, ha mindkét időszak, minden válságkezelési területét együttesen kezeljük, megállapítható, hogy a Fidesz–KDNP-szavazóinak 81 százaléka jeles vagy jó értékelést ad, ezzel szemben az ellenzékiek döntő többsége, 61 százaléka elégtelenre, további 27 százaléka pedig elégségesre értékeli a kormányzat válságkezelő intézkedéseit.

A társadalom egészét inkább a negatív osztályzatok dominálják: 38 százalékuk egyes, 17 százalékuk pedig kettes értéket ad a kormány koronavírus-járvány két hulláma alatti járványügyi-, és válságkezelő intézkedéseire. Így a magyar társadalom mindent egybe vetve, stabil kettesre (2,4 átlagpont), a fideszesek jóra, az ismeretlen preferenciájúak kettes alára osztályozzák a kormányzati teljesítményt. Egy választói csoport, az ellenzékiek, megbuktatják az Orbán-kormányt a válságkezelés terén tett lépéseit értékelve.