“MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ PROGRAMJA”

Így harangozta be ezt a semmit a Kedves Diktátor

0

Orbánék napok óta azzal hitegetik a közvéleményt, hogy “minden idők legnagyobb gazdaságvédelmi akcióját” indítják el ma. Bizonyos értelemben persze ez igaz, ha gazdaságvédelemnek az elmúlt 10 év során meggazdagodott NER-lovagok gazdagságvédelmét értjük ez alatt, ám ha tágabban értelmezzük a fogalmat, akkor inkább minden idők legaljasabb, leggonoszabb tervének nevezhetjük a ma bejelentett csomagot.
A legnagyobb szemfényvesztés a “13. havi nyugdíj visszaépítése”. Nemcsak azért, mert mire a négy év véget ér, addigra ez az alamizsna teljesen elinflálódik, és nem is csak azért, mert a nyugdíjasoknak most van szükségük segítségre, és nem jövőre, hanem azért, mert – mint az elmúlt 10 év összes intézkedése – úgy ez is éppen azokon nem segít, akik igazán segítségre szorulnak és azokat támogatja, akiknek semmi szükségük erre. Hiszen a 60-70 ezer forintot vagy ennél is kevesebbet kapó nyugdíjas majd jövő februárban kap 15-20 ezer forintot, ami nem lesz több a semminél, viszont a kiemelkedően magas nyugdíjban részesülők százereket fognak kapni. Ráadául mivel vélhetően ebben az évben nem gazdasági növekedés, hanem GDP csökkenés lesz, a kötelező nyugdíj emelésből nem lesz semmi, így tehát februárban az alacsony nyugdíjban részesülő szegények csak a szánalmas kötelező emelést kapják meg. Miközben az árak meredeken kúsznak felfelé, a nyugdíjasok pedig korábban nem látott mértékben szegényednek tovább.
A legaljasabb része az akciótervnek pedig az, hogy egyetlen szó sem esik a munkájukat most elvesztő tíz- és százezrek megsegítéséről és a családi pótlék emeléséről. Miközben még a mi régiónkban is a bérük 60-80 százalékát megkapják az államtól (Románia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) a munkanélkülivé válók, nálunk semmiféle támogatást nem kapnak. Mint ahogy azokon a legszegényebb családokon sem segít a “családbarát” kormány, akiknek ebben a helyzetben az egyetlen jövedelmük a tudatosan szánalmasan alacsonyan tartott, 10 éve egyetlen filérrel sem emelkedő családi pótlék. Miközben napról-napra nő az éhező gyermekek száma, és a legszegényebb régiókban nem a koronavírus, hanem az éhezés fogja megtizedelni a lakosságot. Ennek a gazdaságvédelmi akciótervnek a legfontosabb üzenete, hogy ez a “nagyon magyar és nagyon keresztény” kormány gyűlöli a szegényeket és a rászorulókat, és olyan felesleges koloncnak látja őket, akiktől minél hamarabb szeretne megszabadulni.
A másik oldalon pedig továbbra is dönti a pénzt saját oligarcháiba, “Mészáros” és társai nap mint újabb és újabb közbeszerzéseket nyernek meg, amire persze szükségük is van, hiszen a levegővel felfújt tőzsdei cégeik értékük 50-60 százalékát elveszítették már a járvány első napjaiban. Ezt a veszteséget pedig feltétlenül pótolni kell, hiszen már fenik a fogukat a válságban tönkremenő cégek fillérekért történő felvásárlására, amihez újabb közpénz milliárdokra van szükségük. És ezt a lelketlen fosztogatást, az alsó középosztály és a szegények végső kifosztását egyetlen szó nélkül nézi végig a “mértékadó jobboldali értelmiség” és az egyházak. Bízom benne, hogy ezért egyszer nekik is felelniük kell. Nem a bíróság fog ítélkezni felettük, hanem a közmegvetés.

Vásárhelyi Mária írása