Igazoltan fertőzött emberek ismerőseit, rokonait nem tesztelik Magyarországon!

0

Míg Pintér Sándornál szó nélkül elvégezték a tesztet, miután egy koronavírussal igazoltan fertőzött politikussal találkozott, addig egy szintén igazoltan fertőzött iskolás osztálytársait nem vizsgálják. Ahogyan azt a soroksári nőt sem, aki egy ugyancsak igazoltan fertőzött férfi felesége.

Szerdán kezdett el terjedni a hír a szülők között, hogy egy budapesti iskolában az egyik hetedikes diák szerveztében a laborvizsgálat pozitív eredményt hozott: kimutatta a szervezetében az új koronavírust. Korábban a fiatal édesanyjáról is kiderült, hogy fertőzött.

Másnap a diáklány egyik osztálytársának az apját keresték fel a Nemzeti Népegészségügyi Központból, majd egy e-mailben leírták neki a fontosabb tudnivalókat. Az Index cikke szerint pusztán ennyi történt: hiába kerültek az osztálytárs ak és a tanárok szoros kontaktusba az igazoltan fertőzött lánnyal, egyikükön sem végeztek tesztet.

Az apa azt mondta a lapnak, hogy a lányát március 13-tól március 27-ig –a fertőzöttel történt utolsó kontaktustól számított 14 napra – járványügyi zárlat alá helyezték. Tartózkodási helye a saját szobája.

Az apa azt mondta a lapnak, hogy a lányát március 13-tól március 27-ig – a fertőzöttel történt utolsó kontaktustól számított 14 napra – járványügyi zárlat alá helyezték. Tartózkodási helye a saját szobája.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi ajánlása szerint minden gyanús esetet laboratóriumi vizsgálattal kell ellenőrizni, és a szoros kontaktokat is alá kell vetni a tesztnek.

Míg Pintér Sándor belügyminiszternél, aki a fertőzött marokkói közlekedési miniszterrel találkozott, a teszteket elvégezték, addig az iskolásoknál nem.

De nemcsak a diákoknál és a tanároknál maradt el a tesztelés. Egy 72 éves soroksári férfiról derült ki csütörtökön, miután kórházba vitték, hogy fertőzött. Az Indexnek a férfi felesége azt mondta, tőle és a legközelebbi családtagjaitól sem vettek mintát a laborvizsgálat elvégzéséhez.