Igor Matovics: Nem nyitják meg a szlovák határt, sőt egyfajta védőfalat hagynak, hogy ne legyen új megfertőződés az országban

0

A parameter.sk meghökkentő adatról számolt be kedd délelőtt:

“a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) hivatalos információi szerint hétfőn 2041 koronavírustesztet végeztek el Szlovákiában, de ezek közül egyetlen egy sem mutatott pozitív eredményt”.

Volt már ilyen nap egyébként mostanság Szlovákiában: pénteken sem találtak fertőzöttet.

A helyzet olyannyira bíztató az országban, hogy ezzel egyidejűleg egyetlen beteg sem hunyt el koronavírusban vagy azzal összefüggő betegségben, miközben heten kigyógyultak a fertőzésből. Jelenleg az összes aktív eset száma 275, 18-an vannak közülük kórházban, lélegeztetőgépen viszont senki nincs.

Szlovákiában a járvány kitörése óta összesen 145 ezer tesztet végeztek el, ezek közül mindössze 1495 mutatott pozitív eredményt, de a betegek közül 1192-en fel is gyógyultak a betegségből.

A járványnak az országban összesen 28 áldozat volt idáig.

Nemrég az Atlantic közölt elemzést a példamutató szlovák válságkezelésről: ebből az derült ki, hogy a szigorú maszkviselési protokoll, és a politikus példamutatása is hozzájárult a szép eredményekhez. És a szlovákok, hiába ért véget gyakorlatilag a járvány, példásan szigorúak maradtak azóta is: nemrég Igor Matovics szlovák kormányfő bejelentette például, hogy

“egyelőre akkor sem nyitják meg a határokat, ha a szomszédos országok igen.”

– mondta.

Majd hozzátette:

“egyfajta védőfal lesz ez a szlovák lakosságnak, a külső fertőzés behozata végett.”

– zárta.

(The Atlantic Parameter)