Így éld túl a karantént, hogy ne őrülj meg!

0

Szerte a világban karantént és kijárási tilalmat rendeltek el a helyi hatóságok, ahol még nem, ott is elkezdődtek az önkéntes karanténok, a közösségektől való visszavonulás. Ezek a lépések szükségesek ahhoz, hogy ne tudjon korlátok nélkül tombolni a koronavírus-járvány, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy milyen hatással lehet az emberek mentális egészségére a bezártság.

Az emberek társas lények. Az elhúzódó karantén és az izoláció (ha nincs valami helyettesítő tevékenység), súlyosbítja a szorongást, a depressziót és a tehetetlenség érzését. A folyóirat szerint a legfőbb stresszfaktorok a karantén alatt a megfertőződéstől való félelem, a frusztráció, az unalom, az információhiány, a pénzügyi veszteségek, a megszokott ellátás hiánya és a betegség stigmája. Nem csak azokra jelent veszélyt a bezártság, akiknek korábban volt mentális problémájuk, de azokra is, akik látszólag jó mentális állapotban vannak.

Az amerikai egészségvédelmi és megelőzési hivatal is tisztában van ezzel, így a koronavírus terjedése közepette azt kéri az embereket, hogy figyeljék magukon és a környezetükben élőkön a jeleket, amelyek a mentális egészségi állapot romlására utalhatnak. A főbb tünetek:

 • Általános aggodalom és a betegségtől való félelem
 • Megváltozott alvási és étkezési szokások
 • Álmatlanság, vagy koncentrációs zavar
 • A krónikus egészségügyi problémák súlyosbodása
 • Fokozott alkoholfogyasztás, dohányzás, vagy droghasználat.

Az Egészségügyi Világszervezet is felismerte a problémát és egy ajánlást adott ki arra, hogy hogyan tudják megőrizni az emberek a mentális egészségüket járvány alatt.

Mit tehetnek a kormányzatok?

A WHO jelentése szerint a kormányzatok például azzal csökkenthetik a bezártsággal járó stresszt, hogy hatékonyan kommunikálják a karanténintézkedéseket, igyekeznek minimalizálni az időtartamát és biztosítják a készleteket.

A Melbourne-i Egyetem pszichiátriai professzora szerint a mentálhigiénés szolgáltatásokat széles körben elérhetővé kellene tenni és a finanszírozásra új szabályokat bevezetni, például visszatérítéseket alkalmazni.

Mit tehetnek a munkáltatók?

A Hibob nevű HR-platform vezérigazgatója szerint a transzparencia a legfontosabb, amivel csökkenteni lehet a stresszt, ezért a munkahelyeknek és a HR-osztályoknak ilyen helyzetben világosan kell kommunikálniuk, a járvánnyal kapcsolatos új fejleményekről és a hozzá kapcsolódó protokollról.

Mit tehetnek az emberek?

Emberek tömegesen néznek most szembe hetekig tartó karanténnal, vagy legalábbis azzal, hogy gyakorlatilag megszűnik a társasági életük. Az egyének maguk is tehetnek azért, hogy otthon megőrizzék mentális egészségi állapotukat. A CNBC pszichológusok tanácsait gyűjtötte össze.

 • Legyen meg a napi rutin. Öltözz át a pizsamádból, tusolj le és készíts egy listát arról minden reggel, hogy mi az aznapi célod, ezzel a produktivitás és a normalitás érzetét keltve.
 • Oszd fel a napod. Találj olyan elfoglaltságokat, amik megtörik a napod és amennyire lehet, a különböző tevékenységeket más-más környezetben végezd.
 • Figyelj a testedre. Táplálkozz egészségesen, aludj sokat és tornázz, akár online edzések segítségével, vagy csak nyújts, és meditálj.
 • Segíts másokon. Ha nem kötnek szigorú izolációs szabályok, akkor ezt könnyen megteheted, például elintézheted a bevásárlást azoknak, akik akadályoztatva vannak.
 • Maradj kapcsolatban. A technológia vívmányainak köszönhetően tarthatod a kapcsolatot a kollégáiddal, a családoddal, a barátaiddal, akár telefonon, akár videóhívásokkal, akár chateléssel.
 • Limitáld a médiafogyasztást. Megbízható forrásokból tájékozódj a legfrissebb információkról, de ne hagyd, hogy túlterheljen a híráramlás és a közösségi média.
 • Töltsd fel a gyógyszerkészleteidet. Ha szükséges, akkor a rendszeresen szedett gyógyszereidből kérj a szokott időszaknál hosszabb időre receptet, és váltsd ki őket, hogy a karantén alatt is hozzájuss.
 • Ne unatkozz. Vágj bele egy sorozatba, olvass, vagy kezdj el egy olyan otthoni projektet, ami eddig az időhiány miatt halasztódott. A lényeg, hogy mentálisan aktív maradj.
 • Kerüld el a kiégést. Ha otthonról dolgozol, akkor állíts fel szigorú szabályokat a munkaidődre vonatkozóan és tarts is be őket.
 • Fókuszálj a pozitívumokra. Figyeld a pozitív híreket is és legyél hálás azoknak, akik fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy minél előbb megoldják ezt a nehéz szituációt.
 • Egyszerre csak egy napra koncentrálj. Ne tekints túlságosan messzire a jövőbe, és emlékeztesd magad, hogy ezek csak átmeneti intézkedések és hogy nem vagy egyedül velük.

Összefoglalva maradj kapcsolatban az ismerőseiddel virtuálisan, foglalkozz olyan dolgokkal, amelyekben örömödet leled és amelyben értelmet találsz, és segíts másokon. Ezek segíthetnek elkerülni a depressziót.

Forrás portfolió.hu