Így tüntették el a közpénzt!

A FIDESZ KÖZELI CÉGEK BRUTÁLISAT KASZÁLTAK A LÉLEGEZTETŐ GÉPES BIZNISZEN!

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

És a legrosszabb forgatókönyvek szerint is csak az eddig átadott mennyiség legfeljebb háromszorosára lehet szükség. A meggondolatlanul felvásárolt berendezéspark nagy része raktárakban, logisztikai központokban várja, hogy továbbadják vagy -értékesítsék.

A május óta megvásárolt összesen 17 402 lélegeztetőgépből mindössze 917-et szállított ki eddig az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) magyarországi kórházakba, további negyvenet pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe – derül ki a szervezet november 26-i összesítéséből, amelyet a független Hadházy Ákos közérdekű adatigénylésére válaszolva állított össze az ÁEEK.

Lefordítva: a több mint háromszáz milliárd forintból megvett mennyiség alig tizenhetede jutott eddig egyáltalán el a potenciális felhasználási helyére, a többi különböző raktárakban áll. És túlnyomó részük feltehetően ott is marad, hiszen már a járvány tavaszi, első hulláma után kitört felvásárlási láz kezdetén tudni lehetett, hogy Magyarország durván túlvásárolta magát az eszközökből: a kormány annak ellenére is több mint tizenhétezret rendelt belőlük, hogy Orbán Viktor áprilisban „a lehető legrosszabb forgatókönyv” szerint is úgy becsülte, hogy legfeljebb 8 ezer darabra lesz szükség.

Három hete a miniszterelnök úgy saccolt, hogy december 10-én, amikor az egészségügy szerinte eléri teljesítőképessége határát, 4480 intenzív ágyon kell majd koronavírusos beteget ellátni. Noha nem minden intenzívre került betegnek van szüksége gépi lélegeztetésre, Orbán rendre egyként kezelte az intenzíven és a lélegeztetőgépen lévők számát.

A pontos arányokról nincsenek ismereteink, mert a naponta közzétett koronavírus-statisztikában kezdettől csak a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők számát tüntetik fel, az intenzív osztályon fekvőkről a tisztifőorvosi hivatal egyáltalán nem közöl adatot, sőt, újságírói és képviselői adatkérésre is titkolja azokat. Az egyetlen – de sajnos kizárólag az aznapi állapotra vonatkozó – információt erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kottyintotta el a múlt csütörtöki kormányinfón. A miniszter „emlékei szerint” akkor 321-gyel több embert ápoltak intenzíven, mint ahányan – 640-en – lélegeztetőgépen voltak.

Ha az arány nemcsak erre a napra, hanem általánosságban is igaz – tehát az intenzívre kerülők kétharmada szorul gépi lélegeztetésre – akkor az Orbán Viktor által jósolt 4480 intenzív ágyhoz valamivel kevesebb mint 3000 lélegeztetőgépre lenne szükség.

A miniszterelnök szeptember végi parlamenti évadnyitó beszédében még 400 ezer ember egyidejű megfertőződésével, 32 ezer kórházi ággyal és 1600 lélegeztetőgéppel kalkulálta azt a terhelést, amit a magyar egészségügynek szerinte el kell tudni viselnie. De bármelyik számítását vesszük is alapul, az biztos, hogy a kormány a szükséges eszközmennyiség többszörösét vásárolta meg – nem véletlen, hogy egy részüket önzetlenül ajánlja fel mostanában szomszédos államoknak, közel felüket pedig a külképviseletek útján próbálja kiárusítani.

Az ÁEEK összesítése szerint egyébként a legtöbb lélegeztetőgépet, 103-at az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállították. Egy nagyságrenddel kevesebbet, 65-öt, illetve 61-et kapott a miskolci megyei kórház és a Dél-Pesti Centrumkórház, míg a 150 férőhellyel és 40 intenzív ággyal felszerelt kiskunhalasi járványkórház például 38-at, a soproni, szolnoki, vagy a szintén budapesti Szent Margit kórház csak nyolcat, az ózdi Balogh Pál kórház pedig csak egyet. A kórházak mellett a listában tizenöt idős- és két szociális otthon is szerepel, többségében két készülékkel. Bár a kiszállított gépek típusát egyik kategóriában sem említi a kimutatás, az idősotthonoknál feltehetően azokról a speciális, egészségügyi végzettség nélkül működtethető non-invazív készülékekről lehet szó, amelyek kötelező meglétét még októberben írta elő az intézményeknek Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Az ÁEEK válaszából kiderül az is, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által vásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből eddig csak 7344-et vett át az állami ellátóközpont: a már kiszállított közel ezer darab feletti mennyiség nagy részét – 5318 berendezést – a TEVA Gyógyszertár Zrt. gödöllői raktárában, a maradékot pedig készletgazdálkodási főigazgatósága raktáraiban, valamint a Waberer’s–Szemerey Logisztika Kft. soroksári raktárbázisán tárolja az emberi erőforrásminisztérium alá rendelt szervezet. (A fennmaradó mennyiséget két budapesti és egy nagytarcsai céggel raktároztatja – KKM – ezekről hamarosan újabb cikkben számolunk be).

A külügyminisztérium zavaros, kormányközeli szereplők közreműködésével zajló lélegeztetőgép-beszerzéseinek hátteréről a hvg itt írt:
Link 1: https://m.hvg.hu/360/20201103_lelegeztetogep_kkm_koronavirus