Index: Politikai atombomba lett Ausztriában az ibizai vodkázásról készült videó!

0

Ausztriában huszonnégy óra alatt sikerült tönkretenni a kormánykoalíciót egy 2017-ben készített, rejtett kamerás videóval, amiben a későbbi alkancellár zsíros állami megbízásokat ígér egy állítólagos orosz oligarchának. Vajon miért nem használták fel ezt a videót már a 2017-es választások előtt, hogy megakadályozzák a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt kormányzati szerepvállalását? Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár gyors lépésre szánta el magát: felmondta a koalíciót a súlyos veszteségeket szenvedő Szabadságpárttal, és pályája során másodszor is abban bízik, hogy egy előrehozott választásból profitálhat. De lehet, hogy idő előtt távoznia kell.

Szombaton lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár

Az ausztriai politikai válság legújabb fejleményei röviden:

– Egy 2017-ben készült, rejtett kamerás videó miatt szombaton lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Néppárttal közösen kormányzó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.
– Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke bejelentette: nem kíván tovább együtt kormányozni az FPÖ-vel, előrehozott választások kiírását kezdeményezte. Ezt a szövetségi elnök szeptemberre tűzi ki.
– Sebastian Kurz hétfőn bejelentette, hogy meneszti Herbert Kickl FPÖ-s belügyminisztert. Az FPÖ válaszul várhatóan összes miniszterét visszahívja a kormányból.
– A kancellár a szeptemberi választásokig szakértőkkel akarja pótolni a távozó minisztereket.
– A legnagyobb ellenzéki párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) erre bejelentette: már most bizalmatlansági indítvánnyal akarja megbuktatni a kancellárt, az előrehozott választásokig szakértői kormány irányítsa az országot.

A mostani botrány jobb megértéséhez ugorjunk vissza egy kicsit az időben. Ausztriának a második világháború óta 30 kormánya volt, ezek közül 20 esetben a szociáldemokraták (SPÖ) és a néppárt (ÖVP) nagykoalícióban irányította az országot. Ennek megfelelően ki is alakultak az országban a két nagy párthoz kötődő struktúrák, a személyi és a gazdasági háttér. A 2015-ös menekültválsággal azonban nem tudott mit kezdeni a nagykoalíció. A két történelmi pártnak óriási kihívást jelentett az egykor Jörg Haider nevével fémjelzett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), aminek a népszerűségét az Európát oldalba kapó menekülthullám ismét a magasba repítette. Az FPÖ 2017-re harmadik erőként ott loholt a két kormányzó párt mögött a fogtechnikusból pártelnökké lett, és a fiatalok egy része körében is népszerű Heinz-Christian Strache vezetése alatt.

További részletek az index.hu weboldalán.

olkt.hu