Ingeborg Gräßle: Elfogadhatatlan és szánalmas, hogy eltűnik egy feljelentés az Elios ügyben!

0

A Központi Nyomozó Főügyészség nem találja azt a feljelentést, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője tett ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés gyanújával tavaly az Elios-ügyben a hatóságok bűnpártolásnak tűnő magtartása miatt – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy az ORFK a feljelentést tavaly augusztusban a főügyészséghez továbbította, ott viszont nyoma veszett. Jávor érdeklődése nyomán az elmúlt napokban sem az ügyszám, sem a feljelentő neve, sem az Elios név alapján nem találták azt. 

Az eljárásban azt kellene vizsgálni – az OLAF által részletesen dokumentált esetekben –, hogy megvalósult-e a bűnpártolás vagy más hivatali visszaélés a kedvezményezett önkormányzatok, illetve a megbundázott pályázatokról a Tiborcz-cég számára kedvezően döntő Miniszterelnökség részéről.

Hétfőn derült ki, hogy az Orbán-kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios projektek számláit. Jávor Benedek álláspontja szerint ezzel az Orbán-kormány gyakorlatilag lemond az EU-s finanszírozásról, és ez egyúttal annak is beismerése, hogy Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerte a Népszavának, hogy Elios-beruházásokat érintő tételeket is visszavontak a brüsszeli elszámolásból. Kedden a tárca még csak azt ismerte el, hogy voltak tételek, amelyek kikerültek az elszámolásból. Szerdán viszont arra a kérdésükre, hogy csak Elios-os számlákat nem küldenek ki Brüsszelbe, vagy más tételeket sem, a minisztérium azt közölte, hogy

Magyarország számos egyéb tételt sem fog elszámolni az Európai Bizottsággal. Vagyis a tárca elismerte, valóban visszatartanak Elios-számlákat.

Arra nem válaszolt az ITM, hogy ha a magyar rendőrség mindent rendben talált az Elios-közbeszerzések körül, akkor miért kellett mégis kivenni ezeket az uniós finanszírozás köréből.

Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke erről azt nyilatkozta a lapnak, hogy bölcs döntés, amely megoldja az Európai Unió problémáját, de a magyar adófizetőkét nem. Gräßle arra utalt, hogy az uniós intézményrendszernek már nem kell hivatalból foglalkoznia a visszaélés-sorozattal, de a magyar államot 13 milliárd forintos kár érte.

Ingeborg Gräßle megjegyezte még, hogy sajtóhírek szerint Jávor Benedek a Párbeszéd EP-képviselője által benyújtott feljelentés eltűnt.

Ez felháborító és szánalmas, ami azt jelzi, hogy a magyar kormány fél az ez ügyben keletkező büntetéstől. Az Elios-ügy nem egy pitiáner ügy, hanem igen súlyos ügy mindenkire nézve.

olkt.hu/AFP