Intézményes gyűlöletkeltés folyt a Fidesz kongresszusán is vasárnap!

Nem ért egyet a volt politikus azzal, hogy az egypárti rendszerhez hasonló volt a Fidesz hétvégi kongresszusa. Horn Gábor, a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában azt mondta, ha a tartalmat vizsgálja, ahol semmi vita, semmi verseny nem volt, minden előre le volt játszva és láthatóan a felszólalók is össze voltak válogatva – egy vidéki, egy nő, egy polgármester, stb. – ebben az értelemben hasonlított rá, de a kádárizmus ennél rosszabb volt.

Arra, hogy Orbán Viktor azt mondta, az elmúlt 33 év csak bemelegítés volt, a Republikon Intézetet fenntartó Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta a KlikkFM műsorában, hogy „Orbán szereti a sporthasonlatokat, főleg, ha futball. A mondandójának ezt a részét azonban nem lehetett különösebben érteni, de ez nagyon rossz hír lenne számunkra. Sok mindent megéltünk ebben a 33 évben, amit nem szeretnénk újra megélni.”

Éppen leszakadóban vagyunk a visegrádi négyekhez képest is – reagált Orbán azon kijelentésre, miszerint 2030-ra a fejlett országok közé tartozunk majd.

„Ezzel kicsit elrugaszkodott a valóságtól. Szlovákia, Csehország, Lengyelország lehet mérce, de ehhez képest is nemhogy javított volna Magyarország az elmúlt tíz évben, hanem jelentősen nőtt a különbség szinte minden egyes paraméterben.”

 

Horn Gábor úgy látja, teljesen hamis világ gátlástalan felépítése zajlik azzal, hogy olyanokat hangoztatnak, hogy a gazembereket képviselő brüsszeli bürokraták elveszik előlük a levegőt, már el is rendelték, hogy csak férfiak házasodhatnak.

„Ez abban is különbözik a ’80-as évek MSZMP- kongresszusaitól, hogy az ennél gyávább módon építette a virtuális valóságot, itt ez sokkal gátlástalanabbul épül.”

Szomorú hír mindannyiunknak, hogy Orbán Viktor büszke volt a felszólalásában – tette hozzá.

„Az, hogy az elégedettség átlengte a kongresszust, bizonyos értelemben indokolható azzal, hogy választások lesznek. Egy erre készülődő párt, ha nem tud saját maga pozitív hangulatot építeni, akkor hogy tudna az országban. Ráadásul sok olyan külső tényező is sújtja Magyarországot – elsősorban itt a járványra gondolok –, ami borzasztóan megnehezítette az elmúlt két évünket és ez nem könnyítette meg a miniszterelnök és a pártja helyzetét sem.”

 

„Megpróbálta az optimista légkört megteremteni, ez már a Fidesz kampányának előszele volt.”

 

Ha mi nem vagyunk lelkesek, akkor hogy várhatjuk el másoktól – magyarázta a kongresszus hangulatát. „Önmagában ez nem ördögtől való, ami ördögtől való, az a közösen hajtott ellenségkeresés. Nem arról szólt ez a kongresszus, hogy mi hol tartunk, önkritikus véleményt nem hallottunk, miben van felelősségünk, indokolt-e 31 ezer embernek meghalni, miközben mellettünk 6-7 ezer embert halt meg egy ugyanakkora országban, indokolt-e a hét százalékos infláció, indokolt-e a leszakadás ilyen mértékben. Mindezekről nem hallottunk.”

„Volt egy pozitív, önreflexiómentes, önkritikamentes szöveg mindenki részéről, de ami a legfélelmetesebb, legnegatívabb a Fidesz-eseményekben – ilyen volt a Békemenet is –, hogy milyen intézményesen folyik a gyűlöletkeltés mindenki részéről. Olyanok is ezt építik, akitől az ember nem várná. Nincsenek kibeszélők, nincsenek olyan hangok, amelyek kicsit más tónusban szólnának, mindenki a megrendelésnek megfelelően nyomja, amit nyomni kell és ezek nagyon erőteljes eleme, hogy kit kell nem szeretni és ki a felelős rajtuk kívül. Ez rossz gyakorlatként jelenik meg az országban, ami lecsurog egészen egy kis faluig. Mintává, alapértékké válik az, hogy valakik valamiért felelősek, és mi ott állunk, többiek, akik a megoldást kínáljuk. Ez nagyon rossz irány.”

 

Horn szerint saját maguk kérdőjelezik meg azt az állításukat, ami elhangzott a kongresszuson, hogy alkalmanként létrejön egy olyan nagy párt, ami egy egész nemzetet képvisel, és ezek évtizedekre rendezkednek be.

 

„Saját maguknak szeretnének építeni egy országot, de egy kormánynak nem ez a dolga, egy politikai pártnak nem ez a felelőssége, ha hatalmon van, hanem az egész ország építése, az egész nemzet felemelése.”