Iratxe Garcia Perez is felvette a Klubrádió “szurkolói sálját”, hogy ezzel álljon ki a magyar sajtószabadság mellett

Iratxe Garcia Perez is felvette a Klubrádió “szurkolói sálját”, hogy ezzel álljon ki a magyar sajtószabadság mellett.
Ezekben a percekben is zajlik a magyar és a lengyel médiahelyzetről szóló plenáris vita az Európai Parlament brüsszeli épületében.
Az S&D frakcióvezetője, Iratxe Garcia Perezis felvette a Klubrádió “szurkolói sálját”, hogy ezzel álljon ki a magyar sajtószabadság mellett.

 

A vitához az alábbi írásbeli hozzászólást nyújtottam be az MSZP EP-képviselőjeként:
➡ „Végtelenül szomorú vagyok, hogy újra Magyarország szerepel az Európai Parlament napirendjén. Végtelenül szomorú, mert az Orbán-kormány bűnei miatt megint szégyenpadra kerültünk és bár Magyarország a leghatározottabban nem egyenlő a Fidesszel, mégis, a jelenlegi magyar kormány erkölcstelensége minden magyarra árnyékot vet. De végtelenül szomorú vagyok azért is, mert az európai közösség láthatóan képtelen érdemi lépéseket tenni azokkal szemben, akik elárulják, megtagadják, megszégyenítik közös értékeinket. Napra pontosan két évvel ezelőtt hívtam fel az Önök figyelmét arra, hogy a magyar kormány államilag központosított és egy kormányzati alapítvány alá vont 476 médiumot (benne például minden megyei napilapot), ezt a példátlan monstrumot pedig stratégiai jelentőségűnek nyilvánította, így kivonta a hatályos versenyjogi szabályok alól. Európában ez egészen példátlan. Szomorú, hogy az Európai Bizottság még mindig nem látja a fától az erdőt, a fideszes médiamonstrumtól pedig a fogságba ejtett magyar nyilvánosságot. Amíg nem hozunk létre például egy független és – fontos – valós eszközökkel rendelkező Európai Médiahatóságot, addig hiába beszélünk a médiapluralizmus magasztos elveiről, a nyilvánosság politikai ragadozói tovább fojtják a számukra kellemetlen, kritikus hangokat. Januárban életben lépett a jogállamisági mechanizmus, itt a lehetőség végre asztalra tenni a kérdést: a médiapluralizmus, a tájékozottsághoz és a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jog mennyiben elengedhetetlen része az európai jogállamiságnak?! Szerintem az.”