Ismerős embereknek és oligarcháknak osztott ki milliárdokat az Orbán-kormány Tokajtól a Dunakanyarig

Az mfor.hu mutatta be a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján közölt legfrissebb támogatási adatokat.

Sok 2019-es és idei pályázat győztesét csak most hozta nyilvánosságra az oldal.

A lap értékelése szerint számos olyan vállalkozás kapott jelentős vissza nem térítendő támogatást, amelyek tulajdonosai jó kapcsolatot ápolnak a kormánnyal, illetve amelyek egyébként tőkeerős, komoly szereplőnek számítanak a piacon.

A támogatott cégek tulajdonosai között van Bacsa György, a Mol egyik igazgatója, és a cég elnök-vezérigazgatójának a rokona, aki az SZFE új kuratóriumának is tagja. Szintén jelentős támogatást kapott Meggyes Tamás volt esztergomi fideszes polgármester egykori kampányfőnöke. Száraz István több érdekeltsége is százmilliókhoz jutott, a vállalkozó többek között arról ismert, hogy az Origo tulajdonosa volt, amikor a lap teljesen átállt kormánypropaganda terjesztésére.

Az Appennin érdekeltségei is sokat nyertek tavaly, amikor a cégcsoport még Mészáros Lőrinc és Tiborcz István többsége tulajdonában volt (idén mindketten túladtak a részvényeiken).

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó MTÜ a közelmúltban hozta nyilvánosságra a nyertesek listáját, amiből kiderült: összesen 13 471 vidéki szálláshely tulajdonosa kapott augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól.

A kormány szerint nincs ezzel semmi probléma: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint nem politikai szimpátia alapján, hanem kizárólag szakmai alapon dől el az, hogy kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást. Ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá.

(mfor.hu)