Ismét bombázzák Kijevet, leomlott egy lakóház több mint 100 ember rekedt a törmelékek alatt!

Az ukrán katasztrófavédelem szerint körülbelül 100 ember eshetett csapdába a törmelék alatt Kijev egyik elővárosában, Borjagyankában.

Közölték azt is, hogy

 

egy mentőcsapatot a helyszínre küldtek, de már ezt is tűz alá vették egyszer az oroszok.

 

Borjagyankát csütörtökön kezdték el nagyobb mértékben lőni az oroszok, az ott végzett pusztításról már képek és videók is érkeztek.

 

A főváros elleni orosz támadást a többi kijevi előváros sem úszta meg sokkal jobban, ezekről itt írtunk.

 

Továbbá ú.

Sky News katonai szakírója, Michael Clarke részletes elemzést közölt arról, hogy miként áll most a háború Ukrajnában.

Úgy látja, hogy az orosz hadművelet középpontjában most Mariupol városa áll, amelyet – a régi, jól bevált módszer szerint – körbezártak és folyamatosan bombáznak, mielőtt lerohannák. Hozzátette: valószínűleg ezt a taktikát fogják alkalmazni a többi ukrán város esetében is.

Clarke szerint a következő város, amelyet körbezárhatnak az oroszok, Odessza lehet, amely Ukrajna legnagyobb tengeri kikötője, és ahol a vízi kereskedelmi forgalom hetven százalékát bonyolítják. Az ukrán hadvezetés már korábban attól tartott, hogy orosz csapatok szállhatnak ott partra, a várostól nem messze pedig tegnap az oroszok el is süllyesztettek egy civil hajót.

A Sky News szakírója szerint minden jel arra mutat, hogy az orosz kétéltű csapatok felkészültek, és a várost hamarosan vízi és szárazföldi úton is megtámadják. Ahhoz viszont, hogy ezt teljes erőbedobással megtehessék, el kell még foglalniuk a félmillió lakossal rendelkező Mikolajivet is, amelyet pénteken már meg is támadtak.

 

 

 

 

Michael Clarke azt is írta, hogy bár Kijev előtt megállították az északnyugati irányból érkező nagy orosz konvojt, nagyon úgy fest, elkerülhetetlen, hogy az oroszok előbb-utóbb teljesen körbevegyék a várost.

Véleménye szerint ez abból is látható, hogy Északkelet-Ukrajnából is egyre több orosz harci egység közelíti meg Kijevet, végső soron ez vezethet majd a város bekerítéséhez. Az ukránok Csernyihivnél, Szuminál és  Konotopnál jelentős orosz csapatokat kötnek le ugyan, de ha e városok közül akár csak az egyik is elesik, azután szinte borítékolható Kijev bekerítése.