Ismét cselekszik a két főváros: Varsó és Budapest

A lengyel és a magyar fővárosnak, Budapestnek és Varsónak egy a hangja: mi Európában maradunk, nem hagyjuk magunkat megosztani, nemet mondunk a vétóra, de igent mondunk az európai értékekre. Lengyel kezdeményezésre mi is láthatóvá tesszük európai elkötelezettségünket, mától december 11-ig új díszkivilágítást kap a budapesti Szabadság-szobor, az Európai Unió kék színében.
Budapest így csatlakozik Varsó és több lengyel város kezdeményezéséhez. Ezekben a napokban ismét világossá tesszük: a magyar és a lengyel kormány nem egyenlő Magyarországgal és Lengyelországgal. A kormányaink az országaink értékeivel és érdekeivel ellentétesen cselekszenek. A kisstílű vétópolitika, az, hogy önző hatalmi érdekeik miatt foglyul ejtették Európát, megbénítják az európai válságkezelést, és megakadályozzák azt, hogy a magyar és a lengyel emberek hozzájussanak az őket megillető támogatásokhoz, csakis a kormányaink szégyene. A kormányaink szégyenében az országaink, a városaink nem osztoznak. Budapesten, a szabad magyar városokkal közösen, Varsó főpolgármesterével és a lengyel városokkal együtt azon dolgozunk, hogy kormányaink kicsinyes politikájának ne a magyar és a lengyel emberek legyenek a kárvallottjai.
Magyarország érdeke az, hogy mielőbb elkezdődhessen az európai válságkezelés, hogy Magyarország mielőbb hozzájusson az európai támogatásokhoz úgy, hogy az azokkal való kormányzati visszaéléseket megakadályozzák a jogállami kritériumoknak nevezett korrupcióellenes szabályok. Értékeinkről pedig éppen ma tudósít az a friss felmérés, amely szerint rekordmagasságban van az Európai Uniós tagság támogatottsága, a magyarok 85 százaléka elkötelezett Európa mellett. Az Orbán-kormány tehát önző vétópolitikájával szemben áll az országgal, szemben áll a magyarok érdekeivel és értékeivel is.
Itt az ideje tehát visszalépni a vétótól. Ha ez nem történik meg, akkor az Európai Uniónak kell megtalálnia a megoldást arra, hogy a magyarok és lengyelek hozzájussanak az őket megillető támogatásokhoz. Erre az önkormányzatok bevonása lehet a megoldás, az, ha a kormányok helyett az önkormányzatokon keresztül jut célba az európai segítség.