Ismét drasztikusan nőtt a munkanélküliek száma!

0

Míg a március 20-i zárónapon 281 ezer regisztrált munkanélkülit tartott nyilván a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, addig az áprilisi zárónapon, vagyis április 20-án már körülbelül 330 ezerre nőtt ez a szám – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Vagyis egy hónap alatt durván 50 ezerrel nőtt a kormányablakoknál jelentkezett és regisztrált álláskeresők száma.

Mivel februári fordulónapon 264 ezer regisztrált álláskereső volt, így két hónap alatt 66 ezerrel nőtt a számuk. (Ez csak a regisztráltak száma. Lehetnek olyanok, akik bár elveszítették munkájukat, nem jelentkeztek az NFSZ-nél. Lehetnek olyanok is, vállalkozói formában dolgozók, akik nem jogosultak álláskeresési támogatásra.)

Mindez úgy következett be, hogy a kormány bértámogatási programot indított, és eddig 100 ezer munkahely megőrzéséhez járult ezzel hozzá, 7200 cég igényelte az apanázst. Ebből hat olyan cég van, amely ezernél több dolgozót foglalkoztat.

Indulni fog a napokon belül egy munkahelybővítő kormányzati program is, a keretösszeg 70 ezer új munkahely létrejöttét segítheti, mondta Bodó. Ennek keretében az állam 6 hónapon át az újonnan felvett dolgozó esetén havonta maximum 200 ezer támogatást ad (a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó után), ezért cserébe azt kéri az állam, hogy a 6 hónapot követően legalább még 3 hónapig foglalkoztassa a cég a támogatással érintett alkalmazottat. A támogatás feltétele még, hogy a cégnél az állományi létszámot tartsák meg (vagyis nem lehet lecserélni a régi dolgozót az új dolgozóval.)