Ismét durván emelkedik a sertéshús ára!

0

Az év elejétől szeptemberig 10-16 százalékkal drágult a boltokban a sertéshús, a húskészítmények ára pedig 6-8 százalékkal emelkedett.

Mindenki érzi a pénztárcáján a világpiacot felforgató afrikai sertéspestis hatását, de az áremelkedés itt biztosan nem áll meg, különben sorban bedőlnének a magyarországi húsfeldolgozók.

A 24.hu ugyanis úgy értesült piaci körökből, hogy a fogyasztói árak emelkedése ellenére már

“több mint 23 milliárd forint veszteséget hoztak össze a nagyobb húsipari cégek idén, az első kilenc hónapban.”

A brutális számot nem erősítette meg kérdésünkre Éder Tamás, a feldolgozókat tömörítő Magyar Hússzövetség elnöke, de azt igen, hogy a rendkívüli állapot jelentős veszteségeket okoz a vágóhidaknak és a húsüzemeknek egyaránt. Idén február elején volt a legalacsonyabb az élősertés felvásárlási ára, azóta 44 százalékkal drágult e legfontosabb alapanyag.

Az önköltség másik fontos eleme, a bér ugyancsak kétszámjegyű mértékkel nőtt.

A költségnövekedésnek azonban eddig csak a töredéke érkezett meg a fogyasztókhoz, akkor is, ha például a sertéscomb kilója a januári 990-1190 forintról 1410-1575 forintra, azaz 18,5 százalékkal emelkedett, a sertéskaraj 1200 forintról 1650 forintra, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A csak vágással foglalkozó cégek a felvásárlási árak emelkedésének megindulása után csak 5-6 hónappal később tudtak árat emelni. Mostanra valamelyest javult a helyzetük, nem így a húskészítményeket előállító vállalkozásoknak, nekik még nehezebben megy az alapanyag drágulásának továbbhárítása.

Jellemző, hogy a gépsonka kilója kilenc hónap csak 5 százalékkal tudott drágulni, 2190-2260 forintról 2380-2455 forintra.

olkt.hu