Ismét elítélték Heinrich Pecinát

Nem jogerősen másodszor is felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte egy osztrák bíróság Heinrich Pecinát, a Népszabadság bezárásáért nagyban felelős Vienna Capital Partners volt vezetőjét, a Fidesz médiastrómanját – írja a Népszava. Pecina valóban kulcsszereplő volt a Népszabadság-történetében, mert ő adta el a lapot tulajdonló Mediaworkst a Mészáros Lőrinchez tartozó cégnek, hogy aztán a legnagyobb példányszámú napilapot Orbán Viktor barátja bezárassa.

A Népszava felidézi, hogy az úgynevezett Hypo-ügy három vádlottja egyikeként Pecinát először 2017-ben ítélték 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 288 ezer euró pénzbüntetésre csalás miatt. A klagenfurti bíróság most az ítéletet 18 hónap – szintén felfüggesztett – börtönre és 144 ezer euró pénzbüntetésre változtatta az ORF osztrák közszolgálati média szerint. Az ítélet még mindig nem jogerős.

A Hypo-ügyről korábban azt írtuk: Hűtlen kezelésért és sikkasztásért 22 hónapnyi, felfüggesztett börtönbüntetést és átszámítva mintegy 90 millió forintnak megfelelő pénzbírságot (288 ezer euró) szabott ki Heinrich Pecina osztrák üzletemberre a karintiai bíróság a múlt héten csütörtökön– írja a bécsi Der Standard, illetve az APA osztrák hírügynökség. A bíróság a karintiai Hypo-Alpe Adria nevű bank ügyében hozott ítéletet csütörtökön. E pénzintézet csődje körülbelül 5-7 milliárd euró veszteséget okozott az osztrák adófizetőknek. Pecina, illetve cége, a Vienna Capital Partners (VCP) fiktív számlákkal próbált segíteni a Hypo-Alpe Adria Bank vezetőjének, aki ezért jelentős ellentételezést fizetett – derül ki a bíróság ítéletéből.