Ismét nőtt a halálesetek száma Olaszországban

0

Csütörtökön 610, pénteken 570 újabb halálozásról számoltak be az olasz hatóságok, szombaton 619-en haltak meg a betegségben. A friss adatok szerint 152 ezer fölött jár az olaszországi koronavírusos esetek száma, 32534-en gyógyultak eddig meg, míg összesen eddig 19468 áldozatot szedett a vírus. Jelenleg 3381 ember állapota súlyos.

A halottak száma előző hét vasárnapján csökkent március 19 óta először 600 alá, azóta pedig volt, hogy egyhuzamban három napon át csökkent folyamatosan a napi új áldozatok száma. Az országban már múlt héten is lassulni látszott a járvány, ekkor  Franco Locatelli, a Közegészségügyi Hivatal (Iss) elnöke mindenkit figyelmeztetett sajtótájékoztatón arra, hogy a kedvező adatok még nem jelentik azt, hogy Olaszország túljutott volna a kritikus szakaszon, ezért mindenkit arra kért, hogy tartsa be a kormány által bevezetett kijárási korlátozásokat és szabályokat: ennek ellenére húsvét miatt például Lombardiában, a legfertőzöttebb olasz részen megnőtt a forgalom.

A Belügyminisztériumnak ez annyira nem tetszett, utasította a helyi rendőri erőket, hogy tartassák be a rendelkezéseket, melyek alapján a víkendházak látogatása is tilos, és a lakosok csak engedéllyel utazhatnak másik megyébe/városba.

Húsvét ide vagy oda, mindenki maradjon otthon, hogy ezzel is védjük szeretteinket és lehetőséget adjunk az országnak a mielőbbi talpra álláshoz.

Péntek este sajtótájékoztatót tartott az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte is. Ő kiemelte, hogy az adatok alapján úgy tűnik, hogy az intézkedések már éreztetik a hatásukat, de egyúttal megerősítette, hogy május harmadikáig nem oldják fel a vesztegzárat, mert nem akarják kockáztatni, hogy ismét növekedésnek induljon a napi regisztrált fertőzöttek és a halottak száma.

Április tizennégytől azért bizonyos üzletek (például könyv-és írószerboltok, gyermekruha-üzletek, mosodák) újból kinyithatnak.

Olaszország jelenleg a második legfertőzöttebb európai ország Spanyolország után.