Ismét rekordot döntött a napi fertőzöttek száma Indiában, szinte futótűzként terjed a tripla mutáns az országban

Indiában rekordot döntött vasárnapra a koronavírus halálos áldozatainak száma, a betegségben 3689-en haltak meg, a napi új 392 488 fertőzöttel pedig 19,5 millióra nőtt a pozitívra teszteltek száma a járvány kezdete óta. A vasárnap már a negyedik egymást követő olyan nap, amikor a világjárvány második hullámában meghaladja a háromezret a Covid-19-betegségben elhunytak száma. A járványnak vasárnapig összesen 215 542 halálos áldozata van Indiában.

 

Fotó: VISHAL BHATNAGAR/NurPhoto via AFP© VISHAL BHATNAGAR/NurPhoto via AFP Fotó: VISHAL BHATNAGAR/NurPhoto via AFP

 

Szombaton India lett az első ország, ahol az új esetek száma meghaladta a 400 ezret. Több mint tíz napja 300 ezer fölött van az új fertőzöttek száma. Az egészségügyi rendszer – a kórházak, valamint a halottasházak és krematóriumok – túlzsúfoltak, az orvosi oxigén hiánya komoly kihívást jelent. Újdelhiben, valamint Ándhra Prades és Harijána államokban harmincnégy paciens halt meg a kórházakban valószínűleg az oxigénhiány miatt.

Indiában szombaton újabb oltási kampány kezdődött, ezúttal minden 18 év feletti állampolgárt beoltanak, de csak néhány állam volt képes kiszállítani az oltóanyagot a vakcinahiány miatt. A kormány szerint csak 86 ezer új paciens kaphatta meg a védőoltást. Az Egyesült Államokból, Németországból érkezik a nemzetközi segítség, más országok is ígértek támogatást.

Indiában jelenleg két oltóanyagot használtak: az AstraZenecát ( Covishield néven) és az indiai Bharat Biotechet (Covaxin). Ugyanakkor már a Szputnyikot is engedélyezték, az első 150 ezer adag szombaton érkezett meg. (BBC/MTI)