ISW: Elemzők szerint az orosz mozgósításnak nem lesz meg a Putyin által remélt hatása

Vlagyimir Putyin tervei, miszerint további 300 ezer katonát vet be az ukrajnai háborúba, nem fogják befolyásolni a háború idei menetét – vélik elemzők. Az Institute for the Study of War jelentése szerint Oroszországnak „alapvető strukturális kihívásokkal” kell szembenéznie, amelyek megakadályozzák, hogy hatékonyan tudjon teljes körű háborút vívni.

„EZ A MOZGÓSÍTÁS NEM FOGJA BEFOLYÁSOLNI A KONFLIKTUS MENETÉT 2022-BEN, ÉS TALÁN NEM LESZ TÚL DRÁMAI HATÁSA OROSZORSZÁG AZON KÉPESSÉGÉRE, HOGY 2023-IG FENNTARTSA JELENLEGI ERŐFESZÍTÉSEIT”

 

– áll a jelentésben, amely kifejti:

 

„A problémák, amelyek aláássák Putyin erőfeszítéseit, hogy végül is mozgósítsa népét a harcra, olyan mélyek és alapvetők, hogy valószínűleg nem tudja őket orvosolni az elkövetkező hónapokban és években. Putyin valószínűleg Oroszország nagyszabású háborúra való képességének súlyos korlátaiba ütközik.”

 

AZ AMERIKAI SZÉKHELYŰ INTÉZET AZT IS MONDTA, HOGY BÁR TOVÁBBI ERŐKET VONNÁNAK BE, EZ NEM LENNE HATÉKONY, ÉS NAGY TÁRSADALMI ÉS POLITIKAI ÁLDOZATOKKAL JÁRNA AZ ORSZÁGON BELÜL.

 

Az intézet szerint a kötelező szolgálati idő két évről egy évre való csökkentése miatt a tartalékosok kevésbé lesznek harcképesek.

Emellett Oroszország legalább 2008 óta nem hajtott végre hatékony, nagyszabású mozgósítást.