Ítéletidő Borsodban: Egy órán keresztül ömlött és verte el a jég Aggteleket, majdnem derékég érő belvíz lett!

Egy órán át szakadt a jégeső Aggteleken, eddig északnyugaton és az Északi-középhegység térségében és néhol az Alföldön alakultak ki záporok, zivatarok − írja az Időkép.

AZ INTENZÍVEBB CELLÁKAT FELHŐSZAKADÁS ÉS BORSÓ ÉS MEGGY KÖZÖTTI DARABOKKAL ALÁZÚDULÓ JÉG KÍSÉRI.

 

Aggteleken már délután négy óta folyamatosan esik az eső, a helyiek szerint a jég egy órán keresztül csak zuhogott.

Jégeső Aggteleken

Jégeső Aggteleken ma délután./Fotó: Időkép

 

A településen kívül Nógrádban, Hevesben, Pest megyében, Budapest környékén és a Dunántúl északi részén is jelentettek jégesőt és felhőszakadást.

Tűzoltóautó érkezik a Heves megyei vihar után./Kép. HEOL

Az érintett területeken a következő órákban olyan intenzív esőzésekre kell készülni, amelyek alkalmával rövid idő alatt több mint 50 milliméternyi eső is eshet.

 

Árvíz – Katasztrófavédelem

 

A meteorológiai szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a nap folyamán felhőszakadás veszélye miatt további másodfokú riasztásokat adhatnak ki Budapestre, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye járásaira. Emellett zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

 

Vihar utáni zuhatag Heves megyében./Kép. HEOL

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek nyilatkozva azt kérte, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait.

AHOL KIADTÁK A FELHŐSZAKADÁS MIATTI RIASZTÁSOKAT, JAVASOLT A PINCÉKET ÁRAMTALANÍTANI, TOVÁBBÁ MINDEN OLYAN TÁRGYAT, AMELYEKBEN A VÍZ KÁRT TEHET, FELVINNI A PINCÉBŐL.

 

Felhívta a figyelmet a villámárvíz veszélyére is.

Ahol hömpölyög a víz az utcán, ajánlott kerülni

 

– közölte a szóvivő.

 

Árvíz miatti lezárt útszakasz Nográd megyében./Kép. MTI

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap és hétfőre ismét első- és másodfokú riasztásokat, figyelmeztetéseket adott ki a felhőszakadás, valamint a zivatar veszélye miatt is. Az OKF pedig azt javasolja, áramtalanítsuk a pincéket, és vigyünk fel minden olyan tárgyat, amelyikben a víz kárt tehet.

 

(MTI)