Itt a 2022-es Országos Horgászrend!

Több helyen is történt apró módosítás az új, 2022-es évre érvényes Országos Horgászrendben (OHR).

Feltöltötte honlapjára a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) a 2022-es OHR-t, amelyet PDF formátumban el is küldött szerkesztőségünknek. Több helyen is változtattak, de nagyon lényeges módosítások nem történtek.

A Mohosz november 5-én tartott rendkívüli választmányi ülésén fogadta el az idei érvényes szabályokat, de a teljes szöveg csak most került fel a szövetség oldalára.

A Pecaverzum már novemberben beszámolt róla, hogy a javaslatok alapján töröltek egy-egy mondatrészt, így a „nem lehet más halával fényképet készíteni” rész, illetve a lezárt zacskóra és a kutyatartásra vonatkozó rész már nem szerepel az idei OHR-ben.

Nézzük is legfontosabb változásokat!

„A horgászhelyen a készségek bedobása, elhelyezése csak úgy történhet meg, ha az másokra nem jelent balesetveszélyt” mondatot tartalmazó pont kiegészült a következő szöveggel: „Víziközlekedés céljából is igénybe vett halgazdálkodási vízterületen tilos olyan horgászati módszer alkalmazása, melynek alkalmazása során a vízfelszín felett a horgászzsinór a vízfolyás, az állóvíz, valamint ezek időszakos kapcsolódásaiban létrejövő halátjárók medrének felénél többet keresztirányban elzár.”

A 22-es és a 23-as pontot összevonták. Az új megfogalmazás így szól: „Az elvihető hal horgászhelyen történő előkészítését, konyhai feldolgozását a HHR, HRK külön engedélyhez kötheti. A horgászat közben keletkezett szemét a vízparton csak az ott e célból elhelyezett tárolókba helyezhető el. Szemetelésnek minősül a cigarettacsikk és a szotyola-maghéj, valamint a rágó eldobása is. A halgazdálkodási hasznosító a HHR vagy HRK keretei között rendelkezhet úgy is, hogy a keletkezett szemetet a horgászat befejezése után minden horgász köteles haladéktalanul elszállítani.”

A szövegből végül kikerült az a mondat, amely a kutyatartásnál keletkező hulladék szemétként történő kezelésére kötelezte a horgászt.

Apró módosítás, hogy mostantól „a természeti értékek károsítása szigorúan tilos” elem is szerepel az OHR-ben.

A csalihalfogó emelőhaló használatára vonatkozó rendelkezések is megváltoztak, mostantól a halgazdálkodásra jogosult akár meg is tilthatja annak alkalmazását.

A halvédelmi és horgászetikai előírásokra vonatkozó szabályok tavaly még külön pontban szerepeltek, most azonban összevonták azokat. Ebből a részből derül ki, hogy már nemcsak a drótszák, hanem az „épített fém haltároló (ketrec)” használata is tilos haltartásra.

Az új OHR részét képezi már is, hogy az összevont országos területi jegyek hová érvényesek.

Mint azt már fentebb írtuk, eltörölték azt a rendelkezést, amely megtiltotta, hogy más halával fényképet készítsünk. A Mohosz hosszasan részletezi a 60. pontban, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha halról szeretnénk fotót lőni. A részletes útmutatásról EBBEN A CIKKÜNKBEN olvashatsz!

Töltsd le a 2022-es OHR-t IDE KATTINTVA!

Elkészítettük a 2022-es szolunáris naptárat, ami elméletileg megmutatja, mikor lesz jó fogási esély 2022-ben! A kapásindexért KATTINTS IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: oroscafe.hu)