Itt a fideszes beismerő vallomás!

Emlékszünk még a Csernobil című sorozatra, ami sok szempontból dokumentum szerint követte le a 86-os atomkatasztrófát? Szerencsére azért ez a koronavírus-járvány nem közelíti meg azt a helyzetet, viszont a film elhíresült szállóigéje tökéletesen fedi azt ahogy a kormány kezeli a helyzetet.

“3,6, nem jó, de nem is tragikus”

Ennyi volt ugyanis a radioaktív sugárzást mérő készülék maximum mérési szintje. Hiába volt súlyosabb a helyzet nem tudták azonosítani, így pedig nem mert senki se lépni a pártállami bürokráciában, nehogy rajta múljon egy esetleges rossz döntés. Így inkább mindenki megpróbálta letagadni a katasztrófát.

A mostani helyzet egy dologban biztos hasonló. A napi esetszám, amit látunk valójában több mint bizonytalan. Ugyanis egyszerűen nem bír többet tesztelni a magyar állam, így nem tudjuk valójában milyen súlyos a járványhelyzet.

“Nem azért nem nő az esetszámunk, mert a járvány nem halad előre, hanem azért, mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát.” – ezt Oroszi Beatrix orvos-epidemiológussal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője mondta a héten az Inforádióban.

Pedig erről kellett volna szólnia a nyárnak, hogy felkészülünk a járványra. Biztosítja a kormány a tesztelési kapacitás megfelelő növekedését. Vagy akár most is fordulhatnánk a WHO-hoz segítségért, hogy növeljük a kapacitást.

Ugyanis, ha nem tudjuk az esetszámokat, és nem tudjuk hogyan terjed a vírus, akkor nem tudunk jó döntéseket hozni. Nem tud a kormány, mert nem látja mi a pontos kockázat a korlátozás versus gazdaság helyzetben, és nem tudja felmérni, hogy esetleg a mostani korlátozó intézkedések elmaradása pont a gazdaságban milyen súlyos veszteségeket hozhat. Nem tudnak az állampolgárok, mert nem tudják pontosan mekkora a kockázata a fertőzésnek. Nem tudnak a közéleti szereplők, amikor erről kérdezik őket, vagy a vírus kapcsán megszólalnak. És maguk a bürokraták se tudnak jó döntéseket hozni, sőt a jelenlegi helyzetben leginkább az az üzenet feléjük, hogy ne csináljanak semmit csak hajtogassák a járványgörbe stabil. Miközben egyre nő szép lassan a halálozások száma.

Jelenleg 12 százalék környékén van a pozitív esetek/ teszt arány. Ez a WHO szerint 5 százalékig jelenti azt, hogy az adott állam kordában tartja a járványt. Tavasszal nem nagyon volt hely a világon, ahol a 12 százalékot ez az arány meghaladta volna.

Pedig tényleg az lenne egy járványhelyzetben, egy ilyen katasztrófa-helyzetben a minimum (már ha nem a Szovjetuniót tekintjük példának), hogy tudjuk mi a helyzet. Jelenleg pedig ezt a minimumot se sikerül megoldani.

Forrás a nyilatkozatra: https://hvg.hu/…/20201009_oroszi_beatrix_rost_gergely_arena…
A párhuzamért kösz az ötletet Á. K. és D. B.

Emlékszünk még a Csernobil című sorozatra, ami sok szempontból dokumentum szerint követte le a 86-os atomkatasztrófát?…

Posted by Jámbor András on Sunday, October 11, 2020