Itt a Gruevszki 2 féle Fidesz-botrány!

0

Néhány román újság és internetes lap azt feltételezi, hogy Magyarországon, Budapesten bujkálhat a korrupció miatt elítélt RMDSZ-es exszenátor, Olosz Gergely.

Oloszt 2018 december 20-án három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság korrupció, vesztegetés és közokirathamisításért, és miután eltűnt, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A Népszava, amely a román lapokat szemlézi, azt írja, hogy nem lehet tudni, hogy Olosz mikor tűnt el a hatóságok látóteréből,

“de vélhetően a jogerős ítélet meghozatala előtt. Utoljára november 11-én, egy székelyföldi templom felújítás utáni megnyitó ünnepségén jelent meg nyilvánosság előtt Semjén Zsolt oldalán.”

A román lapok is azért feltételezik a budapesti szökést, mert a férfi Semjénnel és Orbán Viktorral is kiváló kapcsolatokat ápol. A román hatóságok hivatalosan ugyanakkor “nem fogalmazták meg, hogy Magyarországra szökhetett Olosz” – írja a lap.

Néhány hete a volt macedón elnök szökése keltett világbotrányt, vele ellentétben Olosznak vízumra sem lenne szüksége, és menedékjogot sem kell kérnie, hiszen magyar állampolgár is, írja a Népszava.

Lapunk megkereste a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt egy sor kérdéssel Olosz Gergellyel kapcsolatban. Többek között arra voltunk kíváncsiak, igényelt-e menedékjogot az RMDSZ-es politikus, illetve Magyarországon tartózkodik-e. Levelünkre az intézmény ezt válaszolta:

“A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak (a továbbiakban: Hivatal) Olosz Gergely vonatkozásában küldött adatkérésére hivatkozással tájékoztatjuk, hogy a Hivatal az általa vezetett nyilvántartásokból kizárólag az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben és az ágazati jogszabályokban előírt szigorú feltétek betartása mellett csak meghatározott szervek, hatóságok részére adhat ki információt.”

A menedékjogról szóló 2007. évi LXXX. törvény 87. § (1) bekezdése szerint az eljáró hatóság a törvényben meghatározott feladata ellátása céljából és adatkörben résznyilvántartásokból a felsorolt szervek részére az adatszolgáltatás céljának és jogalapjának megjelölése mellett szolgáltathat adatot.

A fentiekre tekintettel a Hivatalnak nem áll módjában tájékoztatást adni.

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Olosz Gergely RMDSZ párttag./Kép. alfahir.hu

 

 

olkt.hu/Népszava