Itt a következő Judith Sargentini maflás a Fidesznek!

0

Mégis ott volt Judith Sargentini a Magyarország elleni 7-es cikkelyes eljárást folytató Európai Tanácsban. Ezt Sargentini ki is twitterezte. A magyar kormányban megütköztek ezen – mondták az atv.hu-nak.

Judith Sargentini tegnap kora reggel tett egy bejegyzést a Twitteren: “Jó hétfő reggelt! A Tanácsban a magyar ügyről folytatott beszélgetésen” – írja az atv.hu.

Ez nemcsak azért keltett itthon a kormányoldalon megütközést, mert a holland európai parlamenti képviselő a Sargentini-jelentés miatt az első számú európai politikai ellenféllé vált az Orbán-kormány számára, hanem azért is, mert az Európai Parlament szerepe a jelentés megszavazásával lezárult, a 7-es cikkelyes “atomról” az eljárást már egy másik uniós intézmény az Európai Tanács (ET) folytatja. Pontosabban az ET egyik testülete, az általános ügyek tanácsa, melyen az EU-tagországok illetékes miniszterei, államtitkárai vesznek részt.

A Sargentini-jelentésnek azonban nagy volt a politikai visszhangja, és a 7-es cikkelyes eljárás élesítése miatt a politikai utóélete is. Ezért Judith Sargentini, de az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani is kérte, hogy a tanácsi eljárási szakaszban is részt vehessen valamilyen formában az Európai Parlament.

Ezt a Tanács jogi szakszolgálata elutasította. Ezért is keltett meglepetést, hogy Judith Sargentininek sikerült, mégis ott volt a Tanácsban. Igaz, nem az általános ügyek tanácsának miniszteri értekezletén. Brüsszeli fideszes források úgy tudják, hogy egy nem hivatalos testületben/körben volt a meghallgatása, Sargentini ilyen formában adott tájékoztatást a magyar ügyben.

Gulyás Gergely kancelláriaminisztert december 11-én hallgatja meg az általános ügyek tanácsa a 7-es cikkelyes eljárás keretében.

kép. Twitter

 

olkt.hu/atv.hu