Itt a nyugdíjasokat megmentő rezsicsőd elleni csomag

Nyuggdíjasokat megmentő intézkedésekről nyújtott be törvényjavaslatot a Parlamentben az MSZP. Bár a mentőcsomag rengeteg idős ember életét menthetné meg, a kezdeményezést Orbán Viktor valószínűleg félrerúgja.

Vágtató infláció, állandóan emelkedő árak, harmatgyenge forint – Korózs Lajos szociálpolitikai szakértő szerint ezek jelzik a magyarországi megélhetési válságot, ami a nyugdíjasok életét is rendkívül megnehezíti. Ezért az MSZP az igazi baloldal pártjaként egy olyan határozati javaslatot nyújtott be a Parlamentnek, amely három lényeges intézkedést javasol. Az első az, hogy

AZ ÁTLAGNYUGDÍJBAN VAGY ANNÁL KISEBB NYUGDÍJBAN RÉSZESÜLŐ NYUGDÍJASOK A FŰTÉSI IDŐSZAKBAN KAPJANAK LEGALÁBB HAVI 10 EZER FORINTOS REZSITÁMOGATÁSI UTALVÁNYT.

Az MSZP szerint ez az intézkedés mintegy 70 milliárd forintba kerülne, de bőven van rá fedezet, mivel a drágulások miatt csak az év első felében 800 milliárd forinttal több ÁFA-bevétel folyt be a Fidesz-kormányhoz – és ez a többlet az év végére akár az 1500 milliárd forintot is elérheti. A nyugdíjasokat megmentő csomag második eleme, hogy

A NYUGDÍJEMELÉS A VALÓDI, NYUGDÍJASOK ÁLTAL ÉRZÉKELT INFLÁCIÓ ALAPJÁN TÖRTÉNJEN!

Azt ugyanis minden nyugdíjas a saját bőrén érzékeli, hogy a Fidesz által kommunikált pénzromlás mértéke és a valódi drágulás köszönő viszonyban sincs egymással.

Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a 2023. január 1-jén esedékes nyugdíjemelés mértékét ne a Fidesz-kormány által javasolt 5,2 százalékos infláció alapján állapítsák meg, hanem

JÖVŐ JANUÁRTÓL 15,7 SZÁZALÉKKAL EMELKEDJENEK A NYUGDÍJAK,

a 2022. augusztusi nyugdíjas fogyasztói árindex alapján, amit a KSH állapított meg. Korózs Lajos arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz évek óta alultervezi az inflációt, és ez alapján hónapokig nem fizetik ki a tényleges nyugdíjemelést – vagyis valójában a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak. Ezért a politikus szerint már

MOST NOVEMBERBEN 8-10 SZÁZALÉKOS NYUGDÍJEMELÉST KELL ADNI, HA AZ ELSŐ 8 HÓNAP TÉNYADATAIT, ÉS A VÁRHATÓ INFLÁCIÓT VESZIK FIGYELEMBE!

– bár ez utóbbit a Fidesz-kormány rendszeresen „elfelejti”.

A nyugdíjasok érdekében benyújtott törvényjavaslat harmadik kezdeményezése, hogy minden nyugdíjas kapjon azonos összegű 13. havi nyugdíjat és nyugdíjprémiumot a rendelkezésre álló keret igazságos elosztásával. Ugyanis

HA EGYENLŐEN OSZTJÁK SZÉT A 13. HAVI NYUGDÍJRA JUTÓ PÉNZT, A NYUGDÍJASOK TÖBBSÉGE JOBBAN JÁR,

mivel az alacsonyabb nyugdíjban részesülők több pénzt kapnak, mintha a saját nyugdíjuk alapján állapítanák meg a többletjuttatást.

Korózs kijelentette: a nyugdíjasok láthatják, hogy az MSZP nem hagyja őket magukra a problémáikkal, hanem cselekednek, megoldásokat kínálnak, az általuk most benyújtott határozati javaslat is erről szól.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy hiába észszerű az ellenzéki párt valamennyi javaslata,

HIÁBA MENTENÉK MEG A NYUGDÍJASOK TÖBBSÉGÉT, ORBÁN VIKTOR ÉS A FIDESZ VALÓSZÍNŰLEG FÉLRERÚGJA EZEKET A KEZDEMÉNYEZÉSEKET.

A Fidesz ugyanis – kihasználva a kétharmados többségét – már évek óta nem fogad el semmilyen ellenzéki javaslatot még akkor sem, ha az nyilvánvalóan logikus és kivitelezhető. Orbánnak ugyanis az a legfontosabb, hogy erőt demonstráljon, így inkább hagyja nélkülözni a brutális drágulástól szenvedő nyugdíjasok százezreit.