Itt a Tiborcz féle Elios-botrány szívása!

0

Az Európai Bizottság gyakorlatilag felfüggesztette három magyar operatív program kifizetéseit. Az EB egy figyelmeztető levelet küldött idén az Orbán-kormánynak, miszerint a testület nem fogad be számlákat. Megegyezés nélkül viszont elszállhat a költségvetési hiány, a projekteket ugyanis a magyar állam központi forrásból előfinanszírozza – írja a G7.

A kifizetés felfüggesztése három programot érint: a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a környezeti és energiahatékonysági (KEHOP), illetve a terület- és településfejlesztési operatív programot (TOP).

A portál az EB-től úgy értesült, hogy hivatalosan nem függesztették fel a programokat. A bizottság arról döntött, hogy addig nem fogadnak be számlákat, amíg a kormány nem reagál a testület észrevételeire.

Az Európai Bizottság rendszerszintű szabálytalanságokat fedezett fel a magyar pályázati rendszerben. Szúrópróbaszerűen ellenőrzött és azt tapasztalta, hogy alig van szabályosan megvalósított pályázat. A túl sok korrupció- vagy visszaélés-gyanús ügy miatt magyarázatot vár és a pályázati rendszer kijavítását kérte a kormánytól.

Már egy ideje nem érkezett pénz az Európai Uniótól, az uniós támogatásokat emiatt a kormány a költségvetés terhére, lényegében állami forrásból előfinanszírozta az elmúlt időszakban. Csak idén már eddig több mint 1200 milliárd forintnyit. Emiatt a legfrissebb, augusztusi adatok szerint az önkormányzatok nélkül számolt államháztartási hiány 1646,2 milliárd forintra emelkedett.

A G7 úgy értesült, hogy a bizottság két ügyben, az Elios és a 4-es metró ügyében várja a magyar kormány válaszát. A kormánynak hamarosan el kell döntenie, hogy kiveszi az uniós támogatási körből a projekteket, vagy feljelentést tesznek az Elios Zrt. ellen. Hasonló a helyzet a négyes metró esetében is, tehát vagy elveszítjük az uniós pénzt, vagy feljelentést tesznek a beruházásban részt vevő multik, például a Siemens vagy az Alstom ellen is.

kép. g7.hu

olkt.hu/g7.hu
[xyz-ihs snippet=”olkt”]