Itt az ideje szólni a világnak, hogy nagy a baj…?

Új vírus tombol a denevérekben: ha ez elszabadul, végünk

A tudósok megkongatták a vészharangot. Amiről tudunk és felfedeztük, az még csak a jéghegy csúcsa…!

Itt az ideje szólni a világnak, hogy nagy a baj…?

Új koronavírust azonosítottak angliai patkósdenevérekben

– írja az IFLScience. A felfedezésről beszámoló tanulmányt független szakértők még nem vizsgálták felül, az új vírus, az RhGB01 pedig egyelőre nem jelent fenyegetést az emberekre.

Az RhGB01 a SARS-CoV-ot és a SARS-CoV-2-t is magába foglaló sarbecovírusok közé tartozik.

Ez az első SARS-szerű koronavírus, amelyet az Egyesült Királyságban találtak, és egyben az első, amelyet kis patkósdenevérekben mutattak ki.

Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem biológusa szerint a patkósdenevérek Európa-, Afrika-, Ázsia- és Ausztrália-szerte előfordulnak, a kutató kollégáival most a legnyugatibb példányokat vizsgálta.

A SARS-CoV-2 legközelebbi rokonait eddig laoszi és kínai denevérekben fedezték fel, a friss eredmények viszont azt sugallják, hogy ezen vírusok a véltnél elterjedtebbek.

Adódik a kérdés, hogy milyen állatokban lehetnek még jelen.

További kutatásokra van szükség és folyamatos megfigyelésre

Az RhGB01 nagyon régen, talán évezredekkel ezelőtt jelent meg a denevérekben, de csak most kezdtek el olyan elemzéseket folytatni, amelyekkel észlelhetik az efféle vírusokat.

Cunningham felhívta a figyelmet, hogy amennyiben egy RhGB01-et hordozó denevért megfertőzne a SARS-CoV-2, már potenciálisan problémás hibrid alakulhatna ki.

Éppen ezért fontos, hogy megelőzzük a Covid-19-et előidéző kórokozó átadását a denevéreknek, az állatokkal dolgozó kutatók pedig mindig óvatosan járjanak el.

Új vírus tombol a denevérekben: ha ez elszabadul, végünk