Itt az újabb Matolcsy pofon Orbánnak – már a negyedik?

A Magyar Nemzeti Bank elnöke sem elégedett a kormány válságkezelésével.

444 számol be a Matolcsy György sajtótájékoztatóján elhangzottakról, miszerint a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank válságkezelésével elégedett, a kormányéval nem.

Matolcsy hangsúlyozta, hogy hármas válság van: egészségügyi, gazdasági és lelki. Azt is kiemelte, hogy pénzügyi válság nincs, amely részben – az általa vezetett – jegybank érdeme.

Megemlítette, hogy az első hullám alatt azért várták a GDP növekedését, mert abban bíztak, hogy nem lesz második hullám és azt gondolták, a kormány fel tudja pörgetni a közösségi fogyasztást, és állami beruházásokkal is menthető a GDP.

Jelenleg úgy néz ki, hogy 6-6,5 százalékos lesz az idei GDP-csökkenés.

Matolcsy be is számolt arról, hogy minek köszönhető ez a csökkenés. A jegybank elnöke három százalékot tulajdonít a második hullám hatásának. Mivel a kormánynak nem sikerült megfelelően felpörgetnie a közösségi fogyasztást, emiatt is esett egy százalékot a GDP, ezen kívül az állami beruházásoknál elmaradt fordulat 1,4 százalékkal csökkentette a GDP-t.

Matolcsy úgy látja, volt egy lakáspiaci „műhiba” is, amikor az új lakások áfáját visszaemelte a kormány 27 százalékra. Ez 0,5-0,6 százalékot vitt el.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az eurózónához képest jó a gazdaság teljesítőképessége, de az elmúlt tíz évben nálunk nagyobb növekedést elérő országok, mint Románia, Lengyelország, Lettország, a válságban kisebb visszaesést regisztrálhattak. Ebből Matolcsy szerint tanulni kell.

Matolcsy, bár úgy látja, az elmúlt 100 év ötödik legnagyobb gazdasági visszaesését szenvedi el a magyar gazdaság, megőrizte optimizmusát, mivel talpon maradt a magyar gazdaság.

Arra hívta fel a figyelmet „a jövő más, mint a múlt” mottó jegyében, hogy ami működött a konjunktúra idejében, az nem lesz elég a következő tíz évben, hatékonyabb működésre van szükség.

Előrébb kellene hozni olyan fontos változtatásokat, mint a nyugdíj, az egészségügy, a demográfia, a garanciarendszer, illetve a lakáspolitika nagy programjait. Ehhez három nagy tervre lesz szükség, makrogazdaságira, fejlesztésire, versenyképességire.

A növekedés mihamarabbi helyreállítása mellett, ugyanakkor szerinte fontos az egyensúly fenntartása is.

 

„2022-ig talán nem érdemes kitűznünk az egyensúly helyreállítását, de utána kötelező azt megtenni”

 

 fogalmazott Matolcsy.

 

Forrás: 444.hu