Itt van a Vasutasok Szakszervezetének követelései Orbán Viktorhoz

Embertelen és egészségtelen a 18 fokos fűtéskorlátozás a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint.

Közleményükben azt írják, vannak MÁV-munkahelyek, ahol nehéz fizikai műszak végén zuhanyoznának a dolgozók, de a hideg miatt mostantól nem teszik, vagy ha mégis, azzal a megfázást kockáztatják.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is, akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz.”

Meleg János, a VSZ elnöke szerint „az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül”. Ezért borítékolhatónak tartja, hogy sokan meg fognak betegedni, amivel a munkáltató is rosszul jár. Ráadásul szerinte a 18 fokos korlátozás azoknak a jogszabályoknak sem felel meg, amelyek előírják, hogy

„a hőmérsékletnek a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését”.

Emellett technikai akadálya is van az intézkedés betartásánal, mivel Meleg szerint a MÁV-munkahelyek nagy részét még indig kályhával, hősugárzóval fűtik.

A VSZ ezért levélben kéri Orbán Viktort, hogy a kormány vizsgálja felül a korlátozást, és kezdjen párbeszédet a kérdésről.

„Szakszervezetünk az energiaválságot illetően megérti a kormányzat törekvéseit, de véleményünk szerint a megoldást nem a korábbi gyakorlatban már jól bevált és alkalmazott hőmérsékleti értékek csökkentése jelenti”

– írják.