Izraeli kormány: Drasztikus szankciókat vezetünk be Magyarország kormánya ellen a Pegasus kémbotrány miatt

Kósa Lajos nem egyszer okozott már gondot a kormányzatnak, de most úgy tűnik, sikerült neki egy nemzetközi titkosszolgálati balhét is okoznia. Ahogy arról az Alfahír is beszámolt, a fideszes országgyűlési képviselő, mint Honvédelmi és Rendészeti bizottság elnöke, elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezte a Pegasus nevű kémszoftvert. Ez azért figyelemreméltó, mert eddig az Orbán-kormány miniszteri egyetlen alkalommal sem fogalmaztak egyértelműen azzal kapcsolatban, hogy hazánk beszerzett volna ilyen eszközt, azt meg főleg elképzelhetetlennek tartották, hogy magyar állampolgárok (újságírók, politikusok, üzletemberek) ellen azt bevetették volna.

24.hu megkérdezte a Pegasust kifejlesztő izraeli NSO Groupot, mit szólnak a magyarországi fejleményekhez, lesz-e bármilyen következménye annak, hogy a magyar kormány civilek megfigyelésére is használta a szoftvert. A cég röviden reagált a portál kérdéseire, azt írva:

„Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.”

Idetartozik, hogy a jobbikos Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke a közösségi oldalán erősítette meg Kósa Lajos elszólását:

“a Nemzetbiztonsági bizottság elnökeként meg tudom erősíteni, amit Kósa Lajos mondott. Sőt, én láttam a szerződést is. A bizottság legutóbbi, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál tartott kihelyezett ülésén megtekinthettem azt.”

Ugyanakkor figyelmeztetett is:

“Kósa Lajos ezzel minősített információt hozott nyilvánosságra, ezzel pedig a Büntető Törvénykönyv 256. paragrafus (1) bekezdés alapján minősített adattal való visszaélést követett el, amely a jogszabály szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.”

A két érintett bizottság ellenzéki tagjai egyébként közös testületi ülés elrendelését szorgalgazták. Mint írták, amennyiben Kósa Lajos és a kormánypártok képviselői nem szabotálják majd el az ülés létrejöttét, úgy azon harmadik alkalommal is indítványozni fogják a ténymegállapító vizsgálóbizottság felállítását, a Pegasus-szerződés titkosítás alól történő feloldását, illetve a szerződésbe történő betekintés lehetőségének biztosítását.