Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök vészharangot kongat Kína miatt!

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerint egyre nehezebb rendezni a nézeteltéréseket országa és Kína között, ahogy Kína szerepe hangsúlyosabbá válik a világban – írta meg a CNN.

 

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök./Kép. BBC

 

 

A kormányfő nyilatkozata azután érkezett, hogy több nyugati ország nyomás alá helyezte Új-Zélandot, amiért vonakodott kritizálni Peking politikáját a Five Eyes, azaz Öt Szem néven emlegetett hírszerzői közösségen keresztül, amelynek tagja Új-Zéland, az Egyesült Királyság, Ausztrália, az Egyesült Államok és Kanada – írja a Portfolio a Reutersre hivatkozva.

Jacinda Ardern egy gazdasági fórumon fogalmazott úgy, hogy vannak olyan területek, amelyek kapcsán Új-Zéland és Kína jelenleg és a jövőben sem fog egyetérteni, viszont nem ezeknek kell meghatározni a két ország kapcsolatát. Szakértők szerint a miniszterelnök mostani beszéde Nanaia Mahuta külügyminiszter múlt havi kijelentéseire érkezett kritikákat hivatott tompítani. A külügyminisztert azért bírálták, mert nem kívánta növelni az Öt Szem közösség szerepét.