Jakab Péter: Csak az szavazhasson a választásokon aki itt él!

Legitim vita tárgya lehet a határon túli magyarok szavazati joga – jelentette ki a Jobbik elnöke, Jakab Péter.

Úgy fogalmazott: Magyarországon megosztó kérdés ez, van, aki szerint természetes, hogy minden állampolgárnak jár a szavazás joga, de legalább ennyien vannak, akik azt mondják:

 

aki nem adózott ide, az ne szóljon bele abba, hogyan és kik osztják újra a pénzeket.

 

Jakab Péter ugyanakkor azt mondta, az állampolgárságot nem kell elvenni, az ugyanis pozitív intézmény.

A Jobbik elnöke arra a kérdésre válaszolt a fenti okfejtéssel, hogy hogyan kormányozna együtt a Demokratikus Koalícióval, amelynek elnöke, Gyurcsány Ferenc köztudottan nem támogatja a kettős állampolgárságot és a határon túliak szavazati jogát. Amiről korábban már a DK is erősen bírált.

Gyurcsány Ferenc a 2014-es, a 2018-as és még a májusi európai parlamenti választásokkal kapcsolatban is utalt arra, hogy továbbra sem támogatja a határon túli magyarok magyarországi szavazati jogát.

 

“Magyarország ügyeit az itt élőknek kell eldönteniük és nem másnak” 

 

– jelentette ki.

2014-ben Molnár Csaba, EP-képviselő korábban a a DK kampányfőnöke azt mondta: az aláírásgyűjtés az állampolgárság megvonását nem célozza, csak a szavazati jogát. Molnár szerint 2-3 mandátum sorsa is múlhat a határon túliak szavazatain, tehát a DK értelemszerűen a teljes határon túli magyarság szavazati jogát vonná el.

A kampányfőnök emlékeztetett, hogy a 2014-es választáson részt vevő határon túliak – ők szinte mind, 95 százalékos arányban a Fideszre szavaztak – voksai nélkül a Fidesz nem szerzett volna kétharmados többséget.