Jakab Péter elvenné a parlamenti szavazójogot a határon túli magyaroktól

Adó és TAJ kártyához kötné a szavazati jogot!

0

Jakab Péter, a Jobbik nemrégen választott elnöke interjút adott a Válasz Online-nak. Pártelnökké választása óta több alapító tag, országgyűlési- és önkormányzati képviselő is kilépett a Jobbikból. Most is erős mondatokat olvashattunk Jakabtól.

Az interjúból szemezgettünk, itt vannak a gyöngyszemek:

– Más szempontból is. Néhány éve még ön is zsidózott, most meg, amikor érdeke azt diktálja, hirtelen ideológiamentes lesz?
– Mindig néppárti voltam.

– A balos pártokkal már akkora az integráció, hogy sajtóst is a Karácsony Gergely-féle Párbeszédből igazoltak?
– Hogyhogy?
– Szapanyos Anettel egyeztettük ezt az interjút – emlékeink szerint ő öt éve még a Párbeszéd Zöld Frontjának elnökségi tagja volt.
– Lehet, nem tudom. Azt tudom, hogy Anett jobbikos. Az ellenzéki táboron belül pedig, igen, óriási az átjárás. Nekünk persze nem elsősorban az ellenzéki szavazókat kell átcsábítanunk.

– Közös miniszterelnök-jelölt, de azért két lista? Nem érzi meg a szavazó, hogy hülyének nézik? Hiszen ha az ellenzék kerül többségbe, úgyis koalícióban kormányoznak majd Gyurcsánnyal.
– Ezért fontos, hogy a miniszterelnök-jelölt integratív személy legyen.

– Az mondjuk tényleg érdekes lenne, hogyan kormányoznának a DK-val. Gyurcsány sosem szerette a kettős állampolgárságot, sem a szavazati jogot. Mit tesz, ha koalícióban vannak vele, és azzal jön elő, hogy el kell venni ezeket?
– Ami nem lehet vita tárgya, az az autonómia. Hogy a határainkon kívül élők a szülőföldjükön őrizhessék meg a magyarságukat. Ezért akár uniós szinten is küzdenünk kell. Bízom benne, hogy ez nem is képezi vita tárgyát Magyarországon. Az, hogy akik nem itt adóznak, hogyan szóljanak bele az itteni politikába, szavazat szintjén, netán szószóló útján – ez legitim vita lehet.
– Ön mit képviselne egy ilyen vitában? Ha Gyurcsány Ferenc felveti, hogy vegyék el az állampolgárságot meg a szavazati jogot.
– Az állampolgárságot nyilván nem lehet elvenni, miért is kellene. Pozitív intézmény.
– Arra tehát vevő lenne, hogy megvonják a ma vele járó szavazati jogot?
– Azt mondom, legitim vita tárgya lehet, hogyan szóljanak bele az itteni politikába úgy, hogy az mindenki számára megnyugtató legyen.

Forrás valaszonline.hu