Játszma!

Minden párkapcsolat része a játszma, aminek fontos szerepe van a kapcsolatokban, de hosszútávon nagyon destruktív jelenség. Hiszen leépíti a kapcsolatot, mert eltávolodnak az emberek egymástól, így az érzelmi kapcsolódás helyett egy veszekedésekkel teli, rideg, élhetetlen hangulatú közeg alakul ki a családban, a illetve a párkapcsolatban.
Dr. Ranschburg Jenőtől fogok idézni nektek, aki nagyon jó példát hozott a játszmákra. Tudom, hogy már a napokban is írtam erről, de mégsem akartam kihagyni a következő sorokat, annyira jónak találom az idézetet.
A játszmák előnye az, hogy egy rituálévá válik, ami biztonságot ad. A játszmát indító fél teljesen tudattalanul azt szeretné elérni, hogy ne kelljen neki felelősséget vállalnia, tehát úgy jusson a kapcsolatban előnyökhöz, hogy az neki nem kerül semmibe. Tehát manipulációval figyelmet vált ki, energiához jut a másik fél által. Természetesen a párjából kiváltott reakció előnyös a számára. Viszont a társ sérül ebben az interakcióban.
Olvassátok Dr. Ranschburg Jenő szavait.
“A játszma nem kötelező! Játszmák nélkül is lehet élni egy kapcsolatban, sőt ez lényegesen jobb minőségű életet jelent. Ehhez azonban az kell, hogy az ember mindenekelőtt tudatosítsa magában, hogy játszmákat játszik. Erre rá lehet jönni, hiszen folyton ugyanazok a szövegek hangzanak el szinte szó szerint, mert a játszmáknak forgatókönyvük van. Volt egy esetem, ami egészen döbbenetes módon bizonyította ezt.
Egy huszonéves lány keresett meg, aki együtt élt az idősödő apjával, de ez szinte elviselhetetlen volt, ugyanis állandó játszmázás és veszekedés zajlott köztük. Reggelente például mindig botrány volt: ő fél órával hamarabb kelt fel, mint az apja, hogy elkészítse a reggelit, de amikor a papa lejött, akkor vagy nem volt elég forró a tea, vagy oda lett égetve a pirítós, és azonnal elindult a csetepaté.
Ezzel a lánnyal kidolgoztunk egy stratégiát, és megbeszéltük, hogy legközelebb, amikor az apja lejön, ő nem azt fogja mondani neki, hogy ‘kész a reggeli’, hanem hogy ‘tudom, most azt fogod mondani, hogy nem elég forró a tea’. Az apa tágra nyílt szemmel, leesett állal nézett rá, és szó szerint így fogalmazott:
‘Neked most nem ezt kellene mondanod!’
Tetszenek érteni?
A játszma ott van a küszöb körül. Az apa is érezte, hogy itt a párbeszéd mindig ugyanúgy zajlik, és most, hogy egyszerre valami más történt, küszöb fölé került a szerep, és a férfi ettől rettenetesen meghökkent.
Ilyen technikákkal nem egyszer meg lehet a játszmákat állítani – persze segítséget kell nyújtani a kiüresedett idő helyes és gazdag betöltéséhez is. A játszmázó család ugyanis – bármennyire is előre akar törni benne valaki, bármennyire is szeretne nyertes lenni – egészében, mindenestől vesztes.
Személyenként és kollektíven is elvesztenek valamit, ami nagyon fontos az ember életében.”
Dr. Ranschburg Jenő