Jávor Benedek: Magyarország államcsődbe kerül az EU-pénzek nélkül – És sajnos az országnak erre kell felkészülnie

Részletek a bizottsági észrevételekről és ijesztően kemény szankciók!

Jávor Benedek volt EP-képviselő, a Párbeszéd politikusa múlt pénteken hozott nyilvánosságra egy július 20-ai levelet, melyben Johannes Hahn biztos arra kér felhatalmazást, hogy értesítse a magyar kormány a szankciók alkalmazásának szándékáról, a jogállamisági eljárásban tőlük kapott nem kielégítő válaszok miatt.

Ebből a levélből több részlet derült ki arról, hogy pontosan mik azok a területek, ahol az Európai Bizottság kritikával élt, melyeket azonnal orvosolni kell. A politikus szerint ezekre nem lesz elég megoldás a korrupcióellenes hatóság felállítása vagy egy korrupcióellenes munkacsoport létrehozása.

A fő problémát a bizottság a teljes közbeszerzési rendszer korrupciógyanús működésében látja. Ez egyrészt a jogszabályok elégtelenségét jelenti, másrészt gyakorlati problémát is: az irányított közbeszerzések mindent átfogó voltát. Ide tartoznak az egyszereplős közbeszerzések, de vannak észrevételek a kerettenderek elfogadhatatlanságáról, arról, hogy mennyire a politikai kapcsolatokkal rendelkező szereplők kezében koncentrálódik a közbeszerzési piac, a megfelelő összeférhetetlenségi szabályok hiányáról.

A dokumentumban utalnak szabálytalanságokra a mezőgazdasági földek árveréseivel kapcsolatban az elmúlt 12 évben. A Bizottság szerint ezek a problémák rendszerszintűek, súlyosak és a kormány az eljárásban a felvetésekre nem adott meggyőző válaszokat (legalábbis a július 20-ai keltezésű levélig.)

Jávor szerint a dokumentumban javasolt szankciók “ijesztően kemények”, és széles körben ellehetetlenítenék az uniós forrásokhoz való hozzáférést a magyar kormány számára.