Jávor Benedek: Pert nyertem a Fidesz ellen – Ki kell adni Paks 2 szerződéseit!

0

Első fokon győzött Jávor Benedek EP-képviselő, a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint meg kell kapnia a kabinettől a a Paks 2 szerződéseit. Azokat a szerződéseket, amiket a magyar kormány és a Roszatom kötött a projekttel kapcsolatban – szúrta ki a Népszava Jávor Facebook-bejegyzését.

Az ítélet szerint 45 napon belül ki kell adni a dokumentumokat a Párbeszéd politikusának.

A képviselő úgy véli, hogy a magyar infotörvény a kormány nemzetközi szerződéseire is érvényes. Ezért hiába érintett az orosz cég, akkor is ki kell adni a szerződéseket a hazai igénylőnek.

– Négy éve küzdök az eredetileg titkossá minősített szerződések nyilvánosságáért. Az adatvédelmi hatóságnál még 2015-ben kezdeményezett titokfelügyeleti eljárás hatására a kormány tavaly visszavonta a szerződések minősítését, azonban hiába kértem ki ezután a szerződéseket, azok kiadását – ezúttal üzleti titokra hivatkozással – a kormány megtagadta. Ezt követően bepereltem a kormányt a nyilvánosságra hozatal érdekében, a perbe menet közben a Roszatom is beszállt a kormány oldalán

– írja Jávor.

Jávor arra számít, hogy a kabinet és az orosz fél fellebbezni fognak, de biztos abban, hogy másodfokon és a Kúriánál is nyer az ügyben.

Három szerződésről van szó. A megállapodások jó része elvileg nem titkos, de a kabinet mégsem akarja nyilvánosságra hozni őket. Korábban még a betekintést is megtagadta Süli János miniszter Jávortól.

A Népszava szerint a kivitelezési szerződés 36. fejezetét tartják vissza leginkább a nyilvánosságtól, ami a „speciális megszűnési mechanizmusokat” tartalmazza. Ez a rész azt pontosítja, hogy milyen feltételekkel lehet felbontani a szerződéseket, és mekkora anyagi veszteséggel jár a megállapodások felmondása.